Mevlana, vuslatının 748. yıl dönümünde Köln’de anıldı

231 0

Köln’de İslam ve tasavvuf dünyasının en büyük düşünürü Mevlana Celaleddin-i Rumi anma etkinliği kapsamında konferans düzenlendi.

Mevlana Celaleddin-i Rumi, vuslatının 748. yıl dönümünde Köln’de sema ayini, sevgi ve hoşgörü mesajlarının anlatıldığı konferans ile anıldı.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Merkez Camii gençliği tarafından “İlim Yolcusu Gençler, Örnek Şahsiyetler Yolunda” temasıyla düzenlenen etkinliğe, DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Köln DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Saral, DİTİB kurucu genel kurul üyesi Nihat Özkan’ın yanı sıra cami gençlik kolu üyeleri ve aileleri katıldı.

Anma programı Köln DİTİB Merkez Camii din görevlisi Mustafa Kader’in Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Köln Merkez Camii Gençlik sorumluları Sema Öztürk ve Emre Özcan’ın sunumu ile gerçekleşen programın açılış konuşmasını Köln DİTİB Merkez Camii Gençlik Koordinatörü Gökhan Uygun yaptı. Yaklaşık iki seneyi aşkın cami bünyesinde güzel faaliyetlerle gençlerle biraraya geldiklerini söyleyen Uygun, 2007 yılının UNESCO tarafından “Mevlana Yılı” ilan edildiğini hatırlattı.

DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Saral da, anlamlı programın düzenlenmesinde emeği geçen gençlere teşekkür etti.

İnsan güzeli örnek almalı

Köln DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, “Hz. Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli gibi gönül erlerini anmak, bu insanların yolundan gitmek, bu değerlerin bize sunduğu o yol haritalarını gözümüzün önüne koyup ona göre yolumuzu bulmak bizim için önemli hususların başında geliyor. İnsan güzeli örnek alarak, güzeli benimseyerek kendisine şekil verebiliyor. Bu değerleri değer yapan Hz. Peygamberimizin izinden gitmeleridir. Onlar o ışığı oradan almış, kendi yaşadıkları döneme taşıyarak bizlere sunmuştur. Gençlerimiz özellikle bizim köklerimize ait bu büyük şahsiyetlerle bir bağ kurmalarını, onların dünyasına girmelerini tavsiye ediyorum. O kıymetli şahsiyetlerden alabileceğimiz çok şey var. Ayrıca bu topraklarda doğup-büyüyen gençlerin de Goethe gibi büyük şahsiyetlerin yazdıklarına, söylediklerine kulak vermelerini, oradan dökülen hikmetli sözleri anlamak için arayış içinde olmalarını da tavsiye ediyorum” dedi.

Mevlana’nın hayatının konu edildiği sinevizyon gösteriminin ardından sema gösterisi katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

“Mevlana Gözüyle Hayatı Anlama” konulu konferansa konuşmacı olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Abdullah Kuşlu katıldı.

Konuşmasına Mevlana’nın hayatını anlatarak başlayan Kuşlu, “Büyük mutasavvıf, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin babası büyük alim ve mutasavvıf Bahaeddin Veled’dir. 1207 yılında bugünkü Afganistan’ın sınırlarındaki Belh şehrinde doğdu, daha sonra Konya’ya göç etti. 17 Aralık 1273 yılında da burada vefat etti” dedi.

Mevlana, sevginin, merhametin ve hoşgörünün sembolüdür

Mevlana’nın dünyaya ve varlığa bakışını anlatan Kuşlu, “Mevlana insanın bir yandan seçkin bir varlık olduğunu bir yandan da Allah’a ve mahlukata karşı sorumluluğunu beyitlerinde de anlatmaktadır. Mevlana insanın yaratılışını rahmet olarak nitelendirirken aynı zamanda alemde, yani dünyada rahmetin hakim olduğunu söylemek istiyor. Bunu beyitlerinde şöyle dile getiriyor: ‘Ayın geceye sabretmesi, onu apaydın bir hale kor. Gülün dikene sabrı, onun güzel kokulu bir hale gelmesine sebep olur.’, ‘Gülmeler, ağlamalarda gizlidir. Ey saf ve temiz kişi! Defineyi yıkık yerlerde ara! Şüphe yok ki hevâ ve hevesi terk etmek acıdır; ama Allah’tan uzak olma acılığından elbette daha iyidir.’ diyen Mevlana, karamsar bir dünya tasavvuru değil iyimser bir dünya tasavvurundan bahsediyor. İnsanın hayatında çoğu kez hastalık değil sağlık, çoğu kez dert değil deva hakimdir. Allah yolunda yürürken duygularıyla, yüce yüreğiyle tüm insanlığa örnek olmak, bir iman felsefesi oluşturmak her kula nasip olmayacak bir mükâfattır. Mevlana, dünya hayatının gurbet olduğunu beyitlerinde bizlere söyler. Dolayısıyla Mevlana, ölümü bir yokluk olarak görmez, yeniden dirilmek olarak görür. Mevlana Celaleddin-i Rumi, ahlak, ilim ve akıl yolunda insanlığa sevgi ve birlik mesajları vermiştir. O sebeple Mevlana, sevginin, merhametin, kardeşliğin ve hoşgörünün sembolüdür” şeklinde konuştu.

DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Mevlana’nın mesajlarıyla insanlığa ışık tuttuğunu belirterek, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen gençlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Köln DİTİB Merkez Camii Gençliği tarafından Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteği ‘İlim Yolcusu Gençler, Örnek Şahsiyetler Yolunda’ temasıyla “Mevlana Gözüyle Hayatı Anlama” konulu konferansta katılımcılara plaket takdim edildi.

Ercüment Aydın / Köln

Related Post