DİTİB Genel Başkanı Türkmen’den Miraç Kandili mesajı

363 0

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Kazım Türkmen, Miraç Kandili dolayısıyla mesaj yayımladı.

Türkmen, 10 Mart Çarşamba gününü 11 Mart Perşembe gününe bağlayan gece, İsrâ ve Miraç hadiselerinin gerçekleştiği mübarek Miraç Gecesi’nin idrak edileceğini kaydetti.

Türkmen, mesajını şöyle sürdürdü:

“Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’in hicretten bir buçuk sene önce Recep ayının 27. gecesinde Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya götürülmesine İsrâ, Rabbimizin huzuruna çıkarılmasına da Mirac denir.” dedi.

Birçok ilahî sırrı, hikmet ve bereketi bünyesinde barındıran bu kutsal gece hakkında İsrâ suresinin ilk ayetinde şöyle buyrulur: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını göstermek üzere kulu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”

İsrâ ve Mirac, zaman ve mekân hudutları dışında cereyan etmiş mucizevî bir hadisedir. Mucizeler akılla izah edilemez, onlara sadece iman edilir. Bizler de Hz. Ebû Bekir (r.a)’ın şehadeti gibi “O söylediyse doğrudur!” diyerek Kur’an’ın ve Rasûlullah (s.a.s)‘ın haber verdiklerine şüphe duymadan iman ederiz.

İsrâ ve Mirac, Hazreti Peygamber’in Mekkeli müşrikler tarafından her türlü ezâ ve cefâya tabi tutulması, sevgili eşi Hatice’yi ve Mekke’deki yegâne koruyucusu amcası Ebû Tâlib’i kaybetmesi, Tâif’te taşlanması, müslümanların Habeşistan’a hicret etmek zorunda kalması gibi büyük sıkıntılarla mücadele ettiği bir sırada Rabbimizin O’na ihsan ettiği ilahî bir hediye ve lütuftur. Bundan dolayı Mirac, Hz. Peygamber’in şahsında, samimi her müslümanın ‘tükendim!’ dediği en zor zamanlarında rahmet kapılarının açılmasıdır.

İsrâ ve Mirac olayının müslümanlar için en önemli hediyelerinden birisi, hiç şüphesiz namazdır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in Mirac’da Allah ile buluştuğu gibi, mü’min de namazda aracısız ve vasıtasız olarak manen Rabbiyle buluşur.

Öyleyse geliniz, hakkıyla namaz kılarak miracın şuuruna erelim. Mirac Kandili’nin aydınlığını fırsat bilerek hayatımızın bir muhasebesini yapalım. Bu kutlu gecenin adını taşıyan İsrâ Suresi’ndeki evrensel ahlak ilkelerini anlamaya ve yaşamaya çalışalım:

“Allah’tan başkasına kulluk etmeyin!”

“Ana-babaya iyi davranın!”

“Akrabaya, yoksula, yolda kalmışa hakkını verin!”

“Cimri ve israfçı olmayın!”

“Evlatlarınızı fakirlik korkusuyla öldürmeyin!”

“Fuhuş ve zinaya yaklaşmayın!”

“Cana kıymayın!”

“Yetimin hakkını yemeyin!”

“Verdiğiniz sözü yerine getirin!”

“Ölçü ve tartıda doğruluğa dikkat edin!”

“Hakkında bilgi sahibi olmadığınız şeyin ardına düşmeyin!”

“Yeryüzünde gurur ve kibirle yürümeyin, büyüklük taslamayın!”

Bu esasların fert, aile ve toplum huzuru için son derece önemli olduklarını asla unutmayalım.”

İslam aleminin Miraç Kandili’ni tebrik eden Türkmen, “Bu mübarek gecenin İslam alemi için hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Related Post

Gelenekten geleceğe Anadolu İrfanı

Posted by - 18. März 2018 0
Almanya’nın Köln kentinde Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından düzenlenen ‘’Gelenekten geleceğe Anadolu İrfanı’’ adlı etkinliğe,  eski Kültür ve Turizm…