Bakan Pakdemirli Düsseldorf’da Türk iş insanlarıyla buluştu

302 0

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Almanya’da Türk iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, „Türkiye Avrupa’da tarımsal hasılada birinci, dünyada da yedinci sırada.“ dedi.

Almanya’nın Düsseldorf kentinde bulunan Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğunda Türk işverenleriyle bir araya gelen Pakdemirli, “Bir çoğunuzun gıda sektöründe yer almasını önemsiyorum. Gıda tohumdan çatala kadar olan zincir ve ağzımızdan midemize kadar en dikkat ettiğimiz alan. Yurtdışına olma zor. Benimde bir abim var İngiltere’de yaşıyor. Gurbette olmak zor da olsa, hep tabiki gönlümüz sizlerle.” şeklinde konuştu.

Bir anısını paylaşan Bakan Pakdemirli, „Yöneticilik yaptığım dönemlerin birisinde bir İspanyol bana geldi, ’emekli oluyorum’ dedi. Ne yapacaksın dedim? ’Şileye gideceğim’ dedi. ’Devlet orada arazi veriyormuş, bende oraya gideceğim ekim yapacağım ve zeytin ağacı dikeceğim’ dedi. Kendi kendime düşündüm o dönemde, yöneticilikler yapmıştım ama benim vizyonumda Şileye gitmek yoktu.“ dedi. Pakdemirli, „Özellikle Türk insanının belkide Özal ile beraber başlayan bir macerası var. Yurtdışında kapıları çalma, müteşebbislik, bu konularda iş yapmayla ilgili bir çaba ortaya koydu. Aslında ANUGA’ya baktığınız zaman oraya gelen İtalyan 100 sene önce kapı çalmaya başlamış. Biz 30 senedir bu kapıları çalmaya başladık. Türklerin müteşebbisliği, çalışkanlığımız, insanlığımız, doğruluğumuz, dürüstlüğümüzlede bir çoğunun ötesine geçmeyede başladık.“ açıklamasında bulundu.

Almanya’da yaşayan Türkleri kast eden Bakan Pakdemirli, „Sizin burada bu temsiliniz, Türk insanın varlığı son derece önemlidir. Almanya’da yaşayan Türkler, Türkiye’den zenginlik alan değil Türkiye’ye zenginlik veren katkı veren insanlar oldunuz. Gıda sektöründeki yatırımlarınız önemli. Artık biraz daha kurumsallaşmak lazım. “ dedi.

Türkiye’nin çok büyük bir potansiyelinin olduğunu söyleyen Pakdemirli, „Türkiye’nin halen harekete geçmeyi bekleyen çok büyük bir potansiyeli var. Siz de bu durumda köprü olmaya aday iş adamlarısınız. Türkiye’nin 2 bin 500’den fazla coğrafi işaretli olmaya aday potansiyel gıda ürünü var. Bunun anlamı, binlerce ürünü çok daha fazla katma değer ekleyerek, anlam ve hikaye yükleyerek satma imkanımız olabilir. Kars’ın kaşarından tutun Türkiye coğrafyasında belki 500’den fazla peynirimiz var ve bunların hepsini artık dünyaya tanıtmamız lazım. Burada yapılabilecek çok şey var. Biz devlet olarak her zaman yanınızdayız.“ şeklinde konuştu.

Pakdemirli sözlerine şu şekilde devam etti:

Bursamizin bir inciri var. Bakın ambalajdan, etiketten bahsetmiyorum. En basit üründen yani bir meyveden bahsediyorum. İngiliz kraliyet ailesine mensup bir gelin hamileyken yiyiyor ve diyor ki; ben bu incirden çok büyük bir lezzet aldım, çok güzel bir incir diyor. O incir sadece bu hikayeden dolayı iki misli daha fazla fiyata satılıyor. Yani bizim ürünlere anlam yüklemeyi öğrenmemiz lazım. Anlam yüklenebilecek o kadar potansiyel çok ürünlerimiz var ki. Türkiye Avrupa’da tarımsal hasılada birinci, dünyada da yedinci sırada. Halbuki arazilerimiz Avrupa’ya oranla daha ufak. Yüzde yüz iyi planlama yapıyoruz diyemiyoruz hala. Örgütlenme konusunda Avrupa’nın bir çok ülkesinden daha gerideyiz. Özellikle Fransada mesela 15 bin kooperatif var. Bu kooperatiflerde 86 milyon ciro geçiyor. Ama Türkiye’de 5 milyar Avro geçmiyor.

Helal gıda konusunda da suanda istediğimiz yerde değiliz diyen Pakdemirli, biraz daha çalışırsak Müslüman dünyasındaki helal gıdayı domine etme şansımız olabilir diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra bakan Pakdemirli toplantıya katılan iş insanlarının karşılaştıkları sorunları dinleyerek, sorulan soruları yanıtladı.

Related Post

Arakan’da ‚insani felaket‘ uyarısı

Posted by - 2. September 2017 0
BM Genel Sekreter Sözcülüğü’nden yapılan açıklamaya göre Guterres, Arakan’da ‚insani felaketin‘ önlenmesi için güvenlik operasyonlarını sürdüren Myanmar güçlerine, sükûnet ve itidal…