Nazilerin öldürdüğü Türk, ölüm yıldönümünde anıldı

386 0

Almanya’nın Dortmund kentinde, terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) tarafından öldürülen Mehmet Kubaşık, ölümünün 11. yılında anıldı. Naziler tarafından öldürülen 8 Türkten biri olan Kubaşık için işlettiği büfe önünde tören düzenlendi. 4 Nisan 2006’da öldürülen Mehmet Kubaşık için ailesi göz yaşları içinde, her yıl olduğu gibi işlettiği büfe önündeki anıta güller bıraktı. Daha sonra NSU tarafından öldürülenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Anmaya katılan Kubaşık ailesinin avukatı Carsten İlius basına yaptığı açıklamada, Kuzey Ren Vesfalya (KRV) parlementosunun NSU araştırma komisyonunun paylaştığı bilgileri değerlendirdi. İlius, rapor için NSU araştırma komisyonun yaklaşık 2 yıl Dortmund ve çevresini kapsayacak şekilde çalıştığını, direk ve dolaylı bağlantıları açıkladığını, polise ırkçılık eleştirisinin de raporda yapıldığını söyledi.

Kubaşık ailesinin avukatı sözlerine şu şekilde devam etti: ’’Raporda bu grubun üç kişiden daha fazla kişiden oluşturulduğunun belli olmadığı açıkladı. Biz müdahil avukatlar ise bu gurubun çok büyük bir şebeke olduğunu, tek bir gurup olmadığını, bir sürü destek aldığını ve Dortmund’dan destek aldığını düşünüyoruz’’ dedi.
Carsten İlius, mahkemenin delil toplama işlemini bitirdiğini, avukatlara son dilekçelerinin vermelerini ve bu dilekçelerin verilmesinden sonra davanın bitirileceğini belitti.

Bazı muhbirlerin şüpeli ölümleri ile ilgili ne düşündüğü sorulan İlius, ’’NRW’deki muhbirin ölümünün şüpeli olduğunu düşünüyorum. Yeni ölümler ve diğer Baden Württemberg’deki ölümlerin şüpeli olmadığını düşünüyorum.
Şuana kadar yargılananlar ceza alacak, çok uzun vadeli bir perspektif, detay, detay üzerine yavaş gidiyoruz bence 5 veya 10 yıl sonra belki biraz daha iyi bir perspektif geliştiririz.

Mehmet Kubaşık’ın işlettiği büfe önünden yürüyüşe geçen ve çoğunluğunu almanların oluşturduğu görülen kalabalık, Kubaşık ve diğer kurbanlar için yapılan anıta kadar yürüdü. Burada Kubaşık ailesi Dortmund Büyük Şehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau ile birlikte anıta çiçek bıraktı. Çeşitli insiyatif sözcüleride anmada konuşmalar yaptı.

Almanya’da, 8’i Türk 10 kişiyi öldüren, bombalı saldırılar düzenleyip, banka soygunları gerçekleştiren NSU terör örgütü davası hala Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde devam ediyor.
Örgüt üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos yaptıkları bir soygun nedeni ile polis tarafından takibe alınmış, takipten kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bunmuşlardı.
Terör örgütünün hayatta kalan tek üyesi ve davanın başsanığı olan Beate Zschaepe, örgüte yardım ve yataklık yapan kişiler ile birlikte yargılanıyor.

Related Post

Leave a comment