DİTİB “İslami Manevi Rehberlik“ alanında SAPV ile işbirliği yaptı

418 0

Almanya’nın Bavyera Eyaleti’ndeki 70 bin nüfuslu Bamberg şehrinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği‘ne (DİTİB) bağlı Selimiye Camii, Sosyal Vakıf Kliniği Hospiz ve Palyatif Bakım Servisi (SAPV) ile “İslami Manevi Rehberlik“ alanında işbirliği anlaşması yaptı.

DİTİB Selimiye Camii Dernek Başkanı Mehmet Çetindere, Sosyal Vakıf Kliniği Hospiz ve Palyatif Bakım Servisi (SAPV) yöneticileri Alaxandre Raab ve Verena Bachmann söz konusu anlaşmayı yapmak için bir araya geldi.

Dernek Başkanı Mehmet Çetindere, söz konusu anlaşmada Müslümanlar başta olmak üzere ağır hastalara maddî ve manevî destek vermek, vefat durumunda cenaze işlemlerini yürütmek ve İslami usullere göre yıkanması, kefenlenmesi ve tabuta konulması işlemlerini yürütmek, cenaze firmalarıyla irtibat ve hastaneye sevk edilmesi gibi konularda yardımcı olmaya çalışılacağını açıkladı. Çetindere ayrıca Palyatif Bakım Servisi (SAPV) personelini Nisan ayında camiye davet ederek ölümcül hastalıklarda hastaya nasıl davranılması ve öldükten sonra nelere dikkat edilmesi gerektiği hususlarında bilgiler verildiğini ifade etti. Bundan böyle her nevi hastalarla alakalı meselelerde derneğimiz ve Palyatif Bakım Servisi personeli tarafından ilgilenileceğini söyleyen Çetindere, “Vefat anında aile bireylerini teselli etmek, din görevlisi tarafından Kur’an-ı Kerim okuması ve dua etmesi için davet edilecek. Önümüzdeki günlerde de hastaneye mescit açılması konusunda da mutabakat sağlandı” dedi.

Hastane yöneticileri Raab ve Bachmann ise SAPV bölümü hakkında bilgi vererek, „Palyatif bakım dediğimiz rahatlatıcı bakım süreci, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini arttırmayı amaçlıyor. Başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesinin yolları aranıyor.“ şeklinde konuştular.

Hastane yöneticileri SAPV’ın ayrıca bireysel destek, uzmanlaşmış palyatif bakım ve danışmanlığı, genel pratisyenler, hemşirelik hizmetleri, hastaneler, hasta bakım tesislerini koordinasyonu sağlayan kurum olduğunu ifade ettiler.

Ercüment Aydın / Bamberg

Related Post

Şenlikte minikler doyasıya eğlendi

Posted by - 1. Mai 2018 0
Şenlikte, 7-10 yaş grubu Avrupa Trabzon-Köprübaşılılar Minikler Horon Ekibi kıyafetleri ve oyunlarıyla büyük beğeni topladı. Almanya’nın Schwerte şehrinde belediye ve…

Erkeklere sünnet yasaklanıyor

Posted by - 19. Februar 2018 0
İzlanda erkek sünnetini yasaklamaya hazırlanıyor. Sputnik’de yeralan habere göre Müslümanlar ve Yahudiler için ortak bir dini ritüel olan erkek sünnetini…