Alman öğrencilerden cami ziyareti

324 0

Widenes Forumu’nun ‘Herzwerk’ adı altında yürüttüğü proje çerçevesinde üniversite ve eğitim hayatına hazırlanan 26 genç Hıristiyan öğrenci, Bergneustadt DİTİB Camii’ni ziyaret etti.

Ziyarette, Bergneustadt şehrinin yeni belediye başkanı Matthias Thul, eski belediye başkanı Wilfried Holberg ve Köln DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey hazır bulundu.

Koronavirüs tedbirleri altında gerçekleşen ziyaret programında, öğrenciler öğle namazına iştirak ederek namaz ibadetinin nasıl yapıldığını görme imkanı buldu. Bergneustadt DİTİB Dernek Başkanı Fetin Karaca yaptığı selamlama konuşmasının ardından caminin dünü ve bugünü hakkında bilgi verdi.

Belediye başkanlık görevi sona eren Wilfried Hohlberg’de bir veda konuşması yaptı. „Genç Hıristiyan öğrencilerin öğle namazını izlemelerine izin verilmesinin harika bir jest olduğunu ve bunun bizi birbirimize yakınlaştıracağını düşünüyorum“ diyen Hohlberg, „Belki de diyalog yolu ile ortak bir toplum olma yolunda atılan güzel bir adımdır“ ifadelerini kullandı.

Bergneustadt şehrinin yeni Belediye Başkanı Matthias Thul’da, yaklaşık iki yıldan fazla belediye başkan yardımcısı olarak görev yaptığını ve DİTİB Camii’ni yakınen tanıdığını ifade derek, „Birlikte çalışıldığı takdirde güzel sonuçlar alınabilir. Sürekli diyalog halinde bulunmamız gerekir“ dedi.

Widenes Forumu Herzwerk eğitmeni Markus Guterding’de, caminin kapılarını kendilerine açan dernek yöneticilerine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti.

Köln DİTİB Din Danışma Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey ise konuşmasına „Bir insanın hayatını kurtaran kişi, tüm insanlığın hayatını kurtarmış gibidir!“ ayetini okuyarak, korona önlemlerine uymanın her Müslüman için bir görevi olduğunu hatırlatarak başladı. İnsanların genellikle yalnız olduğu bu pandemi dönemlerinde manevi desteğe ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Kuzey, “Din adamları olarak insanlara bu desteği sağlamalıyız. Çünkü böylesi olağanüstü zamanlarda, insanlar inançlarından daha fazla güç alır ve kendilerini güvende hissederler” dedi. Kuzey, ayrıca bu tür karşılıklı ziyaretlerin ve birlikte çalışmaların ön yargıların giderilmesinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Bergneustadt DİTİB Camii din görevlileri Büşra Nur Kaya, Recep Ali Özaydın ve DİTİB Genel Merkez görevlisi Rafet Öztürk, öğrencilere İslam dini, cami ve cami müştemilatı hakkında bilgi verdi ve sorularını cevapladı.

Ercüment Aydın / Köln

Related Post