25 yıl önce Almanya’da ırkçı saldırıda ölenler için anma

487 0

Almanya’nın Solingen kentinde beş Türk’ün hayatını kaybettiği saldırının 25’inci yıldönümü anma etkinliği 1993 yılında kundaklanan evin bulunduğu Unter Werner Caddesi’nde gerçekleşti. 

Solingen’de yaşanan facianın 25. yıldönümü dolayısıyla Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından düzenlenen törende Durmuş Genç ve eşi Mevlüde Genç kundaklanan evin önündeki anıta çelenk bıraktıktan sonra konuşmalar yapıldı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf ’’Vatan edinmek yurt edinmek bir yerde tutunmak bedel ister. Sizde bu bedeli ödüyorsunuz, ödediniz. Vakarınızı, ağırbaşlılığınızı içinde yaşadığınız topluma saygıyı ihmal etmediniz ve sizide bugünkü törenlerde gördük.’’ 

Almanya en üst düzeyde sizlere saygı duyuyor diyen Sayit Yusuf ’’Ödediğiniz bedel nesillerinizin, gelecek nesillerinizin refahı, huzuru, öz kimliğiyle bu bölgeyi vatan edinmeye hizmet edecektir.’’ dedi.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Genel Başkanı Bülent Bilgi ’’25 yıl önce burada bir facia yaşandı. Burada yaşanan faciadan ders çıkartmamız gerekli. Mevlüde annemiz en güzel örneği sergiledi ve her zaman aynısını söyledi. Birlik, beraberlik ve barış içinde birbirimize saygı göstererek yaşamamız çok çok önemli.’’ diye konuştu.

Farklı dillere ve etnisitelere bağlı insanların ortak bir acı paydasında buluşmaları kazanç olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Dilek ’’Burada bir trajedi yaşandı ama buradaki topluluk gerçekten uğradığı o şok anında, o ilk dakikalarda, sevgili çok değerli Mevlüde ablamızın o destansı ifadesiyle kardeşçe duruşunu hiç bir zaman bozmadı.’’ şeklinde konuştu.

Solingen Büyükşehir Belediye Başkanı Tim Kurzbach yaptığı konuşmada ’’25 yıl önce burada yapılanları hatırlayıp Mevlüde Genç’in gözlerine baktığımız zaman sadece alcçakgönülülükle yas tutabiliriz.’’ dedi. 

Anma sonunda bir konuşma yapan Mevlüde Genç ’’Sizlere vermiş olduğum sevgi saygı sonsuz. Çünkü acı çekmesi zor Allah herkesi kazadan beladan korusun. Acıları göstermesin, ailelerimize huzur versin. Benim çektiğim acıyı sizler çekmeyin. Benim burada 3 milyon kardeşim var diye 25 yıldır bağrıma acıyı bastım sizler için. Akşamları ağladım, sabahları gözlerimin yaşını sildim. Bunun için mutlu olalım, iyi olalım, birbirimize saygı gösterelim.’’ şeklinde konuştu.

Konuşmalar sonunda Almanya’da Türk kökenlilerin kurduğu, Yenilik ve Adalet Partisi (BİG) kadın kolları üyeleri Mevlüde Genç’e bir çiçek demeti hediye ettiler.

29 Mayıs 1993 tarihinde 4 ırkçı Alman tarafından kundaklanan Genç Ailesi’ne ait evde üçü çocuk beş Türk katledilmişti.

Related Post