Türkiye’de Sürgün: Alman Akademisyenler İstanbul ve Ankara’da

413 0

Köln Yunus Emre Ensitüsü Uluslararası İlişkiler Ofisi ile birlikte Köln Üniversitesinde “Türkiye’de Sürgün” isimli bir konferans ve önemli sürgünlerin hikâyesini aktaran poster sergisi düzenledi. Üniversitenin yeniden kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle düzenlenen konferansı İstanbul eski başkonsolosu ve Yazar Reiner Möckelmann verdi.  

Möckelmann yaptığı sunumda Ernst Reuter, Fritz Neumarkt ve Ernst Hirsch gibi dil yeteneği yüksek olan üç bilim insanının yaşamlarını katılımcılara aktardı. Sözleşmelerinde Türkçe ders vermeleri ve yerlerine Türk bilim adamları yetiştirmeleri için akademisyenlerin hızlıca Türkçe öğrenerek Türkiye’de bilimin ilerlemesine katkı sunduklarını vurguladı. Ernst Reuter’in Türkçe 75 makalesi ve üç ders kitabı bulunduğunu da aktardıktan sonra dönemden çarpıcı bir karikatür gösteren konuşmacı Alman akademisyenlerin dil reformu sebebiyle yeni Türkçe öğrendiğini ve ders anlattığını, ancak öğrencilerin bilim literatürünün henüz Osmanlıca ağırlıklı olması sebebiyle  ‘Şimdi hocayı kim tercüme edecek?’ demek zorunda kaldığını anlattı.

Üç bilim adamının Almanya’ya dönüş sonrası Türkiye ile ilgilerinin sürdüğünü anlatan konuşmacı; önemli bir gazetenin Ernst Reuter’in belediye başkanı olma sürecinde ‘ Bir Türk Berlin’e başkan mı olacak? ‘ başlığını attığını da ifade etti. Benzer şekilde Hirsch’in Berlin Hür Üniversitesine ve Fritz Neumarkt’ın Frankfurt Üniversitesine rektör olduktan sonra da Türkiye ile bilim ilişkilerini sürdürdüğünü söyledi.  

Möckelmann Türk-Alman geleneksel dostluğunun gelecekte de süreceğini ve ayrıca Alman akademisyenlerin Türkiye’de geçirdikleri sürgün dönemlerinin de bilim ve kültür ilişkilerinde iki ülke dostluğu için önemli bir safha olduğunun sıklıkla hatırlanması gerektiğini vurguladı.

Related Post

Johnson & Johnson yüzde 66 etkili

Posted by - 2. März 2021 0
ABD sağlık otoritesi FDA başka bir korona aşısı ile bilgiler yayınladı. Diğer aşılara göre bazı avantajları olan Johnson & Johnson…

Hanau kurbanları Duisburg’da anıldı

Posted by - 29. Februar 2020 0
Almanya’nın her kentinde olduğu gibi Duisburg şehrinde de anma programı düzenlendi, terör ve ırkçılık lanetlendi. 20 Şubat’ta Hanau kentinde 4’ü…