Seçim yılında Alman ekonomisi ne durumda?

413 0

Seçmenlerin siyasi tercihlerinde ekonomik gidişat da son derece belirleyici oluyor. Peki, sonbaharda Almanya’da yapılacak genel seçimler öncesinde Almanya’da ekonomik durum nasıl?

İlk bakışta durum gayet istikrarlı görünüyor: 2016 yılında ekonomik büyüme yüzde 1,9 oranında gerçekleşti. İşsizlik son yılların en düşük seviyesinde, vergi gelirlerinde adeta patlama yaşanıyor ve maliye bakanının yeni bir borçlanmaya gitmesine gerek kalmıyor. Firmalar da son derece olumlu bir tablo çiziyor: Otomobilden makineye, ilaçtan tıbbi ürünlere kadar Alman malları yurtdışında büyük rağbet görüyor.

Eskimiş ve yetersiz altyapı sorunu

Ancak madalyonun arka yüzüne baktığımızda çok ciddi bir sorun karşımıza çıkıyor: Yollar, köprüler ve okulların acilen bakım ve onarıma ihtiyacı var. Nitekim Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından bir uzmanlar komisyonuna 2014 yılında hazırlatılan raporda, Almanya’nın en temeli sorununun, eskimiş altyapı olduğuna vurgu yapılıyor.

Alman Otomobilcilik Kulübü (ADAC) verilerine göre, Almanya karayollarında her gün yaklaşık 1.900 noktada trafik sıkışıklığından dolayı yüzlerce kilometrelik kuyruklar oluşuyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de bozuk ve yetersiz yollar.  Ülkede toplu ulaşımın can damarını oluşturan demiryollarında da her gün yüzlerce gecikme ya da sefer iptalı meydana geliyor.  Burada da yine en önemli etken eskimiş ve yetersiz altyapı. Yasal bir hak olduğu halde her on çocuktan biri, doluluk nedeniyle yuvaya kabul edilmiyor. Kamuya ait 1041 yüzme havuzu da ya kaptıldı ya kapanmak üzere.

Yazının devamı burada (DW)

Related Post

Avrupalı Denizlililer hayır kahvaltısında buluştu

Posted by - 3. Februar 2020 0
Avrupa Denizlililer Derneği’nin Almanya’nın Leverkusen şehrinde düzenlediği hayır kahvaltısına Denizliler yoğun ilgi gösterdi. Denizli’de ihtiyaç sahibi ilkokul çocuklarının kıyafet ihtiyacını…