DİTİB Genel Başkanı Aşıkoğlu’ndan Üç Aylar ve Regaib Kandili Mesaji

417 0

DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu Üç Aylar ve Regaib Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

22 Mart 2018 Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece Regaib Kandili‘ni idrak edeceğiz. Bu gece ile, dini literatürümüzde “Üç Aylar” olarak bilinen ve Regaib, Mirac, Berat Kandilleri ile Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı gibi Müslümanlar için tövbe etmenin, affın, manevi arınmanın ve kendini yenilemenin habercisi olan mübarek gün ve geceleriyle bereketli bir maneviyat iklimine adım atıyoruz.

Aslında tüm zamanlar, günler, geceler, haftalar, aylar ve seneler, Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla ve kulluk bilinciyle geçirilir. Her yıl gelen Regaib gecesi de, üç aylar olarak bilinen kutlu zaman diliminin, yani manevi coşkunun daha yoğun yaşandığı günlerin başladığını bizlere haber verir. Bu kutlu zaman ikliminde, günahlarla sarsılan ruh dünyamızı ve kalbimizi yeniden imar etmeli, nefis muhasebesi yapmalı, ibadet ve taate, tövbe ve istiğfara, hayır ve hasenata daha fazla yönelmeliyiz. Ramazan ile taçlanacak olan bu manevi iklim, İslâm’ın rahmet mesajlarının mümin dimağlarda ve gönüllerde diri tutulmasına, toplumsal hayatta da daha fazla hissedilmesine vesile olacaktır.

Üç aylardan Recep ve Şaban, bizleri ruhen ve bedenen Ramazan’a hazırlar. Bu sebeple Resûl-i Ekrem (sav), Recep ayı girdiğinde, “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan’a ulaştır!” (Ahmed bin Hanbel, Müsned 1/259) diye dua etmiş ve üç ayları sevinçle karşılamıştır.

Regaib, arzu, istek, emel ve tutku anlamlarına gelmektedir. Regâib Kandili, Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Bu gecede Allah müminlere rahmet ve mağfiretini bolca verir. Ayrıca Regâib Kandili, rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan üç ayların habercisidir.

Regâib gecesi için referans olarak verilen İnşirah suresinde: “Rağbetiniz sadece Rabbinize olsun” (İnşirah 94/8) buyrulmuştur. Dolayısıyla Regaib, rağbetlerimizi iyiye, güzele ve faydalı olana yöneltmek, bütün işlerimizi Cenab-ı Hakk’ın rızasına uygun hâle getirme çabasıdır. Aynı şekilde kalplerimizi karartan günahlarımızdan kurtulmak ve kulluğumuzu en güzel şekilde yaşamak için de rağbetimizin sadece Rabbimize yönelik olması gerekir.

Üç aylar ve içerisinde yer alan kandiller bizler için bir fırsattır. Bu mübarek gün ve gecelerde kendimizi yeniden gözden geçirelim. Günah ve hatalarımızla yüzleşelim. Nefis muhasebesi yapalım. Bitmek tükenmek bilmeyen nefsimizin isteklerini dizginleyelim. Menfaat ve çekişmelerden uzak duralım. Her zaman ve her yerde adalet, iyilik ve hoşgörüden yana olalım. Kendimiz, ailemiz, tüm insanlığın selameti, barışı ve huzuru için dualar edelim. Nafile namazlar kılalım. Hayat rehberimiz Kur’an-ı Kerimi okuyup tefekkür edelim. Örneğimiz ve önderimiz Peygamberimize salavatlar gönderelim. Hayatını öğrenip güzel ahlakı ile ahlaklanalım. Kendimizden ve aile fertlerimizden başlayarak bütün akraba ve komşularımıza varıncaya kadar toplumun tüm kesimleri arasında sevgi, saygı ve hoşgörü ortamının kurulması ve güven toplumunun oluşması için gayret gösterelim.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Almanya’da yaşayanlar olmak üzere tüm dünya Müslümanlarının üç aylarını ve Regaib Kandili’ni tebrik ediyorum. Bu mübarek gece ve aylarda yapacağımız iyilik, ibadet ve duaların kabul olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Related Post

DİTİB’de Kadir Gecesi coşkusu

Posted by - 1. Juni 2019 0
Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği, „bin aydan hayırlı“ olarak kabul edilen Kadir Gecesi…