Bünde DİTİB Yeni Camii ve Kültür Merkezi ibadete açıldı

172 0

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Bünde şehrinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Yeni Camii ve Kültür Merkezi düzenlenen törenle ibadete açıldı.

Açılış törenine; Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz, DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Essen Eyalet Bölge Birliği Başkanı Fahrettin Alptekin, Münster DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Fatih Keskin ve Münster Eyalet Bölge Birliği Başkanı Durmuş Aksoy, Bünde Belediye Başkanı Susanne Rutenkröger ve önceki dönem Belediye Başkanı Wolfgang Koch, Herford şehri Bölge Kaymakan Vekili Dorothee Schuster’in yanı sıra kilise ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çevre DİTİB derneklerinin başkan ve yöneticileri ile Bünde’de ikamet eden binden fazla Alman ve Türk sakinler katıldı.

Bünde DİTİB Yeni Camii ve Kültür Merkezi’nde kurslara devam eden öğrencilerin Alman ve Türk milli marşları okuması ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dernek başkanı Mustafa Keleş ve cami inşaatını yürüten inşaat mühendisi Mehmet Tümce, cami ve müştemilatı hakkında bilgi verdi. Başkan Keleş, caminin yapımında emeği geçen başta belediye başkanı olmak üzere kilise ve yerel yöneticilere, Bünde sakinlerine ve cami cemaatine teşekkür etti.

Caminin açık, şeffaf ve kucaklayıcı, şehrin doğal dokusu ve yapısıyla uyum sağlayacak mimari tarzda inşa edildiğini ifade eden Keleş, 1170 yıl önce kurulan ve yüzden fazla ülke vatandaşının yaşadığı Bünde şehrine özel, mermer işlemesiyle, kadim tarih ve kültürden günümüze ışık tutan iç tezyinatıyla sıcak ve samimi etki veren ibadethane inşa edildiğini söyledi.

Cami inşaatı iki yıl içeresinde tamamlandı

Bünde şehir merkezinde yapımına 6 Eylül 2020’de başlanılan DİTİB Yeni Camii ve Kültür Merkezi, 2 bin 200 metrekare alan üzerine dört kattan oluşuyor. 1600 metrekare kullanım alanı içerisinde külliyede, 300 metrekare ibadet alanı ile çok amaçlı konferans salonu, kütüphane, derslik, lokal, gasilhane, yetişkiniler, genç kız ve erkeklere yönelik lokaller ile idari birimleri yer alıyor. Cami iki ayak üzerine oturtulmuş 8,5 metrekare çapında merkezi kubbe, 18 metre uzunluğunda tek şerefeli ve tek minareli olarak inşa edildi. Aydınlatma, ısıtma ve soğutmasının yenilenebilir güneş enerji sistemleriyle sağlanacağı camide ayrıca, bebek odası ve Kindermoschee sınıfları oluşturulmuş ve yaşlılar ile engelliler için asansör ve elektrikli araçlar için de şarj istasyonu düşünülmüş.

Caminin minik öğrencilerden oluşan korosu Almanca ve Türkçe şiirler okudu ve ilahiler seslendirdi.

Şehir sakinlerinin yeni buluşma yeri olacak

Açılış törenine katılan Bünde Belediye Başkanı Susanne Rutenkröger, caminin yapımından bugüne gelinen süreçten bahsederek, yeni mekanın tüm şehir sakinlerinin buluşma yeri olarak gördüğünü ifade etti. Emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Rutenkröger, “Bu güzel mekan Bünde şehrimize hayırlı olsun” dedi.

Herford Bölge Kaymakan Vekili Dorothee Schuster ve Münster Eyalet Bölge Birliği Başkanı Durmuş Aksoy da, şehrin silüetine zenginlik katacak caminin yapımında gece-gündüz demeden emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu caminin sadece ibadethane değil, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı mekan olarak da Bünde şehrimize güzel bir eser kazanmıştır” diye konuştu.

DİTİB’in temsil ettiği kitle itibariyle her milliyetten ve her yaştan insana dini, sosyal ve eğitim alanlarında hizmet sunduğunu belirten DİTİB Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Essen Eyalet Bölge Birliği Başkanı Fahrettin Alptekin, “Almanya’nın en büyük Müslüman teşkilatı olan DİTİB, her zaman Almanya’da yaşayan Müslümanların ve tüm toplumun refahını göz önünde bulunduran bir kuruluştur” dedi.

Cami köprü vazifesinden öte ortak geleceğe yol gösterecek

Camilerin toplumsal huzurun ve barışın sağlandığı mekanlar olduğuna değinen Alptekin, “Bünde şehrinde caminin yapımı için destek veren yerel idarecilere ve şehrin sakinlerine öncelikle şükranlarımı sunuyorum. Yarım asrı aşkın süredir bu ülkede deneyim, bilgi ve birikimine sahip olan DİTİB teşkilatı ve onun bir şubesi olan bu cami derneğimiz, köprü vazifesinden öte ortak geleceğe yol gösteren bir eserdir. Gerek Bünde gerekse Almanya için, herkes için bir kazanımdır. Bu külliyenin inşaasından bugüne gelinceye kadar destek sunun, yardımlarını esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık iki sene önce temel atma heyecanının yaşandığı caminin açılışını yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Münster DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Fatih Keskin, “Caminin Türk-Alman dostluğuna, tüm Müslümanlara ve Bünde’nin çok kültürlü hayatına kaktı sunmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Toplumsal barışa ve höşgörü kültürüne katkı sunacak

İki yıl önce temel atma törenine iştirak ettiği Bünde DİTİB Camii derneğinin, bu kez açılışına katılmaktan duyduğunu mutluluğu ifade eden Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz, “Yaklaşık 60 yıl önce Türkiye’nin değişik yörelerinden gelen insanlarımız, bir yandan Almanya’nın ekonomik kalkınmasına önemli katkıda bulunurken, bir yandan farklı kültürel yapıları ve dini inançlarıyla bu ülkeye zenginlik katmışlardır. Bu insanlar, bu ülkede kurdukları derneklerle kendi dini inanç ve kültürlerini rahatça yaşama imkânına sahip olmuşlardır. Anadolu’nun çok kültürlü yapısını ve ‘Höşgörü’ kültürünü yansıtan bu dernekler Almanya’da toplumsal barışa da katkı sunmuşlar” dedi.

Cami derneğinin, sadece bir ibadethane değil, sosyal ve kültürel alanda faaliyetlerin yürütüldüğü bir merkez olacağına dikkat çeken Davaz, “Bünde DİTİB Camii derneğinin de, Türk ve Alman toplumlarının ve farklı dinlere mensup insanların yakınlaşmasına yardımcı olduğuna, hoşgörü ve diyalog ortamının sağlanmasına katkı sunduğuna inanıyorum.” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Bünde DİTİB Camii ve Kültür Merkezi’nin açılış kurdelesi dualar eşliğinde kesildi. İbadete açılan camide ilk ikindi namazı eda edildi.

Açılış töreni caminin davetliler tarafından gezilmesiyle sona erdi.

Ercüment Aydın / Köln

Related Post