Almanya’da Eyalet Meclisi önünde davullu zurnalı protesto

394 0

Almanya’da korona virüs salgını ile mücadele kapsamında kapatılan düğün salonları sahipleri ve çalışanları Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi önünde getirilen kısıtlamaları protesto etti.

Almanya’da korona virüs salgını nedeni ile Mart ayından bu yana düğün etkinlikleri askıya alınmıştı. Almanya’nın Düsseldorf eyaletinde bulunan Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu önünde düzenlenen protestoya düğün salonu işletmecilerinin yanı sıra bu sektörle çalışan kameraman, fotoğrafçı, kuyumcu, gelinlikçi ile gelin ve damat adayları katıldı.

Düğünleri bugün olması planlanan fakat alınan önlemler nedeni ile düğünlerini yapamayan Amanda ve Baran çifti  gelinlik ve damatlığını giyip düğün arabası ile meclis önüne geldi. Arabadan davul-zurna eşliğinde inen çift protesto alanında halay çektikten sonra, kendileri için hazırlanmış gelin-damat masasına geçerek oturdu.

Ciddiye alınmadıklarını düşündüğünü söyleyen Baran, “Bizim bugün Köln Eurosaal’de düğünümüz vardı. Pandemiden dolayı düğünümüz ertelendi” dedi. Böyle bir yerde olduğundan dolayı kendisini güçlü hissettiğini söyleyen Baran, “Kendimizi ifade edemiyoruz, ciddiye almıyorlar. Böyle bir platformda kendimizi daha güçlü hissediyoruz” şeklinde konuştu.

Düğün yapmak için 50 kişilik müsaade verildiğine değinen Düğün ve Etkinlik Salonları Derneği (VdE-NRW) Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Florya ve Rönesans Düğün Salonları sahibi Nuray Öztürk, “Bir Türk düğünü 50 kişi ile mümkün değil. Bu sayı Alman düğünlerine daha çok yönelik oldu. Biz yine unutulduk” dedi. Seslerini duyurmak istediklerini söyleyen Öztürk, “İnşallah bizi duyarlar. Artık işimizin başına geçmek istiyoruz. Bu mağdurluğun son bulmasını istiyoruz. 50-100 veya 200 metrekarelik restoranlarda insanlar düğün yapıyor kimse sesini çıkarmıyor. 1000 metrekarelik salonda 100 kişi ağırlayamayacaksak, düğün yapamayacaksak artık bilemiyorum” diye konuştu. Yapılan yardımların yetersiz olduğuna ve tüm bu sektörde çalışanların mağdur olduğuna değinen Öztürk, “Her yer açıldı. Çıkın dışarıya, büyük alış veriş merkezleri, tiyatro, sinema har yer faaliyete geçti. Biz şuan bir Euro bile kazanamıyoruz” diye konuştu.

Düğün ve Etkinlik Salonları Derneği (VdE-NRW) Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Eurosaal Düğün Salonu sahibi Mehmet Doğan ise, “Dernek olarak hijyen konsepti hazırladık. Bunu Kuzey Ren Vestfalya eyaletini parlementosuna sunduk. Bu konsept ile bize izin verin düğünleri yapalım dedik. Bizim sunduğumuz konsepti güzel buldular fakat belediyeler karar verecek dediler. Belediyelere gittik onlarda eyalet düzeyinde karar verilmesi gerekir diye eyalete gönderdi. Topu sürekli bir birlerine atıyorlar. Bir türlü düğünlerimizi yapmamıza izin vermiyorlar“ dedi.

Maddi zararın çok fazla olduğuna değinen Doğan, “Geçen sene 7 milyar Euro cirodan bahsediliyor. Bu zararın bir an önce durdurulması gerekiyor ki insanlar işlerine dönebilsin” şeklinde konuştu. Evlenemeyen çiftlerin mağduriyetinin daha büyük olduğunu belirten Doğan, “Geleceklerini kuramadıklarından dolayı mağduriyeleri daha büyük. Bununda göz önünde bulundurularak bir an önce düğünlerin yapılmasına olanak verilmesi gerekiyor” dedi.

Essen kentinden protestoya katılan Tülay Koca, “Üçüncü ayın on beşinden beri işimiz yok çalışmıyoruz. İşimize başlayabilmek için sesimizi duyurabilmemiz lazım” dedi.

Gelin ve damatların umutlarının söndüğünü dile getiren düğün salonu sektörü çalışanı Ateş Çimendağ, “Anlatılamayacak olaylarla karşılaştım. Hikayeleri, fazladan masrafları, fazladan yatırımları. Hepsi bir tarafa bir yuva kurma umudumuz vardı diyorlardı. Şu an bile konuşurken tüylerim diken diken oluyor. Umutlarımız söndü diyorlar” diye konuştu.

Related Post

Dizel araçlara yasak bu ay başlıyor

Posted by - 23. Mai 2018 0
Almanya’nın Hamburg kentinde dizel araçlara giriş yasağı iki cadde için yürürlüğe giriyor. Bu ay sonunda yürürlüğe girecek yasaktan Euro 6…

Johnson & Johnson yüzde 66 etkili

Posted by - 2. März 2021 0
ABD sağlık otoritesi FDA başka bir korona aşısı ile bilgiler yayınladı. Diğer aşılara göre bazı avantajları olan Johnson & Johnson…