Johnson & Johnson yüzde 66 etkili

836 0

ABD sağlık otoritesi FDA başka bir korona aşısı ile bilgiler yayınladı. Diğer aşılara göre bazı avantajları olan Johnson & Johnson aşısı, yakında AB’de de satışa sunulacak.

ABD şirketi Johnson & Johnson (J&J) tarafından sağlanan aşı önümüzdeki günlerde ABD’de kullanılan üçüncü bir korona aşısı olacak. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) geçen hafta sonu ilaç için acil durum onayı yayınladı. Avrupa Birliği’nde virüse karşı salgınla mücadelede sadece birkaç hafta içinde dördüncü bir aşı eklenebilir.

Mesajcı maddeler mRNA’ya dayanan Biontech – Pfizer ve Moderna’nın aksine, Johnson & Johnson bir vektör aşısı geliştirdi. Bu nedenle etki şekli Astrazeneca aşısınınkiyle aynı. Her ikisi de insanlara zararsız olan, soğuk virüsler denen adenovirüslere dayanmakta. Bunlar, koronavirüsün (SARS-CoV-2 başak proteini) optimize edilmiş bir yüzey proteininin üretimi için planlı geni içerecek şekilde değiştirildi.

FDA’ya göre Johnson & Johnson aşısının, Biontech / Pfizer ve Moderna’nın sonuçlarının biraz gerisinde kalmasına rağmen, klinik testlerinde etkili olduğu açıklandı: Aşı, orta veya şiddetli Covid-19 hastalığı durumlarına karşı yüzde 66 koruma sağlıyor.

Karşılaştırma için: Araştırmalara göre, Biontech / Pfizer’den gelen aşı, semptomatik Covid-19’a karşı yüzde 95’lik bir etkinliğe sahip.

Aşının Covid-19 varyantlarına karşı da etkili olduğu yapılan açıklamada yer alıyor.

Related Post