ALMANYA DÜREN’DE KUDÜS KONFERANSI

422 0

ABD Başkanı Donald John Trump’un İsrailin başkentinin  Kudüs olduğunu ilan etmesinin ardından, Kudüs konulu etkinlikler  tüm dünyada kesintisiz devam ediyor. Avrupa metropollerinde ABD büyükelçiliklerine konan siyah çelenklerin ardından, salon proğramlarında konu tarih boyutuyla ele alınmaya başlandı. Aynı hassasiyetle ABD nin kararını  onaylamıyan İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatları Düren şubesi, KUDÜS konulu bir konferans düzenledi. Proğramda Türkiyeden İstanbul Kartal imam hatip lisesi eğitimci ve yazar Adem Yenihayat, “Kudüsün  tarihi ve bütün dinler için önemi” konulu konferans verdi. İlgiyle takip edilen proğramda  ilahiyatcı Adem Yenihayat Mescidi Aksanın konumu ve özelliklerini detaylarıyla misafirlere aktardı. Adem Yenihayat Mescid-i Aksanın dini açıdan önemini ayet ve hadislerle anlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü.

Mescid-i Aksa, inşaasına Hz. Davud (as) zamanında başlanmış ve Hz. Süleyman (as) zamanında tamamlanmış kutsal bir mekândır; Hz. Peygamber (as)‘in İsra ve Mirac olayının gerçekleştiği yerdir. Allah’u Teâlâ’nın ve O’nun elçisi Hz. Muhammed (as)’ın övgüsüne mazhar olmuş bir Mescid’dir. İsra suresinde
“Bir kısım ayetlerimizi kendisine göstermek için, kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah yücedir. Gerçekten O, işiten görendir.” ayetiyle Mescid-i Aksa’nın kudsiyetine değinilmektedir. Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesidir ve Harem mescidlerinin de üçüncüsüdür. Peygamber (as) bir hadis-i şeriflerinde “Yolculuk ancak şu üç mescidden birisine yapılır: Mescid-i Nebeviye, Mescid-i Haram’a ve Mescid-i Aksa’ya” buyurmuştur. Burada kastedilen yolculuk ise, ibadet kastıyla yapılan yolculuktur. Yeryüzünde var olan en eski mescidlerdendir. Nitekim Ebu Zer (r.a)’den gelen bir rivayette, “Peygamber Efendimiz (as), yeryüzünde kurulmuş ilk mescidin Mescid-i Haram, ikincisinin ise Mescid-i Aksa olduğunu buyurduğunu” bize bildirmektedir.

“ORAYA ZEYTİN YAĞI GÖNDERİN”
Peygamber Efendimiz “Orası mahşer yeridir. Oraya gidip içinde namaz kılın. Çünkü orada kılınan bir namaz başka yerde kılınan bin namaz gibidir. Oraya zeytinyağını hediye edersen, aydınlatılmasında kullanılır. Kim bunu yaparsa oraya varmış gibi olur.’’ “Oraya (Mescid-i Aksa’ya) gidin ve içinde namaz kılın” buyurmuştur.

Bu hadisin ravisi: “O zaman burası Daru’l-Harb’di (yani Müslüman olmayanların hâkimiyeti altındaydı).” Resulullah (as) sözlerine daha sonra şöyle devam etti: “Eğer oraya gidemez ve içinde namaz kılamazsanız kandillerine yakılmak üzere oraya zeytinyağı gönderin” buyurmuştur.

“Kıymetli kardeşlerim Mescidi Akasya ziyaretlerimizi sıkça yapmalıyız. Avrupadan IGMG nin kudüs bağlantılı Umreler ve kültür gezileri faliyetlerini öğrendik ne kadar güzel.”dedi.

Related Post