Milli Görüş Uluslar Arası ARAKAN Konferansına Hazırlanıyor

371 0

İskender Güngör- Köln

Uluslar Arası İnsanı Yardım Teşkilatı Hasene Derneği, Arakanlılara uygulanan soykırımı gündeme taşımak ve Arakan’da yaşanan krize farklı açılardan çözüm üretmek maksadıyla “Uluslararası Rohingya Krizi ve Çözüm Yolları” başlıklı bir konferans düzenliyor. 2 Mayıs 2018, Çarşamba günü Almanya’nın Köln şehrinde yapılacak konferansa uluslararası düzeyde katılım bekleniyor.

Rohingya Müslümanlarına Çözüm Yolları

Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı ve hâlâ sürmekte olan insanî kriz medyanın gündeminde olmasada bölgeden dramatik haberlerin geldiği endişesiyle Hasene, Avrupanın tüm bölgelerindeki temsilcilerini harekete geçirdi. Konferansta, Rohingya’nın tarihi, Rohingya Müslümanlarına karşı işlenen suçlar gibi konuların yanı sıra çözüme dair insanî ve hukukî çıkış yolları üzerinde de durulacak.

Konferansta, Arakan konusu ile ilgilenen, çalışmaları ve konferansı olan eski büyükelçiler, eski bakanlar, akademisyen, tarihçi ve aktivistlerden oluşan toplam 20 misasfir konuşmacı görüşlerini aktaracak. Konferans salonunun girişinde yerlerinden edilen Arakanlıların yaşam şartlarını anlatan, “Soykırımın Mağdurları” başlıklı bir fotoğraf sergisi açılacak.

Arakan Konferansı’na ilişkin Hasene Derneği Genel Müdürü Mesud Gülbahar şunları söyledi: “Rohingya Müslümanlarına karşı işlenen sistematik insan hakları ihlalleri geçmişte olduğu gibi bugün de Rahin eyaletinden Bangladeş, Malezya ve Tayland gibi ülkelere göçe sebep olmaya devam etmektedir. Myanmar’da Rohingiyalar Myanmar vatandışlığı alamıyorlar, bu yüzden de haymatlos (vatansız) olarak kabul ediliyorlar. Pek çok uluslararası gözlemci bölgede, infaz, insan kaçırma, keyfî tutuklama, zorunlu çalışma cezası ve işkence gibi çok ağır insan hakları ihlalleri bulunduğunu bildirmektedir. Bu ihlaller her ne suretle olursa olsun Rohingya Müslümanlarının yaşamını ve güvenliğini tehdit etmektedir.

Arakan’daki sıkıntılar dinmiş, zulüm ortadan kalkmış değil. Buradaki zulme dikkat çekmek, mazlum insanların sesini duyurmak ve hak arayışlarına katkı sağlamak, bunu Avrupa’da gündem yapmak maksadıyla konferansı Almanya’da yapıyoruz. Köln Maritim Hotel’de gerçekleştireceğimiz konferansa ilgi duyanları bekliyouz” dedi.

 

Tarih: 2 Mayıs 2018 – Çarşamba

Saat: 10.00 -18.00

Yer: Maritim Hotel Köln

Adres: Heumarkt 20, 50667 Köln

Konferansa katılımı için akreditasyon uygulaması yapılacaktır.

Kayıt için: conference@hasene.org

Related Post

Uzaylılardan mesaj gelirse cevap vermeyin

Posted by - 2. Juni 2017 0
“Gelişmiş bir uygarlıkla karşılamamız halinde Kristof Kolomb ile karşılaşan Kızılderililerin durumuna düşebiliriz. Biliyorsunuz o işin sonu iyi olmamıştı” Ünlü fizikçi…