İbadethaneler kapılarını Mayıs ayında kadameli olarak açabilecek

334 0

Koronavirüs salgını dolayısıyla toplu ibadet yasağı getirilen Almanya’da, ibadethaneler kapılarını Mayıs ayında kadameli olarak açabilecek.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde ibadethaneler 1 Mayıs’tan itibaren açılabilecek.

Eyalet Başbakanı Armin Laschet yaptığı açıklamada ibadetlerin alınan önlemler çerçevesinde 1 Mayıs’tan itibaren kamuya açık olarak yapılabileceğini belirtti.

Ramazan ayında camilerde cemaatle namaz kılmadan ve toplu iftarlar olmadan geçen yıllara göre daha farklı gerçekleşeceğini söyleyen Laschet, kilise ve dinî cemaatlerin bu salgından dolayı gösterdikleri duyarlılığa minnetkar olduklarını belirtti.

Camilerin Mayıs ayından itibaren kademeli olarak açılacağını söyleyen Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Başkanı Durmuş Yıldırım, “Bazı önlemler cercevesinde camilerin açılabilecek. 10 metrekarede bir kişinin ibadet edeceği şekilde, içeri giren herkes kayıt edilecek. Maskesiz kimse içeri alınmayacak. Tüm vakitler değilde mukabele okumalarında kurallara uyarak ibadet yerine getirilebilecek. Vakit namazları belki daha sonraları olabilir. Camiler boş kalmasın açık olduğu belli olsun“ dedi.

İbadethanelerin açılması konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, “Temizliğe ve hijyene dikkat edilmesi gerekiyor. Sosyal mesafe kesinlikle korunması gerekiyor. Biz bir konsept oluşturduk ve bunu yetkililere sunduk. Bu çerçevede kuralları uygalayabilecek camilerde ibadete açılmasında bir sakınca görmüyorum“ dedi. Alınacak önlemlerin bazılarının şu şekilde olduğunu belirten Kesici, “1.5 metre sosyal mesafenin korunması, abdestin camiye gelmeden alınması. Çünkü camide abdest alınması durumunda virüs yayılma tehlikesi daha fazla olur. Herkesin kendi seccadesini getirmesi, caminin büyüklüğüne göre kişi sayısının belirlenmesi gibi önlemler var“ şeklinde konuştu.

Almanya’da 17 Nisan’da dinî cemaatlerin temsilcileri İçişleri Bakanlığı’nda biraraya gelmişti. İbadethanelerin sınırlı olarak açılması konusunda olumlu görüşlerin bildirildiği bu toplantı sonrasında Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi camilerin açılması durumunda uyulması gereken kuralları sıralayan önlemlerin yer aldığı bir taslağı Federal İçişleri Bakanlığı’na sundu.

Related Post

KÖLN’DE MÜSİAD İFTARI

Posted by - 26. Mai 2019 0
Müsiad  Kuzey Ren Vestfalya (NRV) bölge başkanlığı Köln OPTİMUM  düğün salonunda  Kurumsal iftar yemeği verdi. Yemeğe MÜSİAD NRV Bölge Başkanı…