Geleneksel Türk gölge oyununu Almanlara sevdirdiler

386 0

Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Cami’de gerçekleştirilen kitap fuarı kapsamında, Almanca-Türkçe oyunlarını perdeye taşıyan Ali Köken, Almanya’nın yanı sıra Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de perde açıyor.

Oğlu Erhan Köken ile Karagöz ile Hacivat’ı Almanlara sevdiren Ali Köken, “Burada yetişen yeni nesil türkçeyi az bildiği için istenilen ilgiyi göremiyoruz.“ dedi.

Köken, “Almanca programlar yapıyoruz. Okullarda programlar yapıyoruz, onlara tanıtım yapıyoruz.“ Şeklinde konuştu.

Sanatın zor iş olduğunu söyleyen Köken, “Yazılması gerek, çizilmesi gerek, bir çok araştırma yapmamız gerek, bir çok tasvir yapmamız lazım. Her oyuna göre ayrı ayrı tasvir. Yeni yeni oyuna yazmak gerek çünkü eski oyunlar eskide kalanlar. Eski oyunları insanlar tanımıyor bilmiyor. O nedenle her zaman aktüel olmalı. “ şeklinde ifade etti.

Almanca Karagöz’ün ihtiyaçtan doğduğunu söyleyen Ali Köken, “Daha önce türkçe başlamıştım. 1994-1999 tarihleri arası türkçe oynattım. Ondan sonra baktım ki Almanlar tarafından da ilgi var. 1999’da ilk defa Almanca perde açtım.“ dedi.

Türklerden daha fazla Almanlardan ilgi olduğunu gördüğünü söyleyen Ali Köken sözlerini şu şekilde devam etti:

“Oğlumu yetiştirdim o da Almanca başladı. Artık o da bir kaç oyun yazdı. 1999’dan bu yana yaklaşık 20 yıldır Almanca Türkçe oyunları sergilemeye çalışıyoruz.“

Related Post

Çocuklar hayvanları neden çok seviyor?

Posted by - 10. Februar 2017 0
İngilterede Cambridge Üniversitesinin yaptığı araştırmalar sonucunda küçük çocuklarının hayvanlarla, özelliklede köpeklerle neden daha iyi anlaştığının sebebini açıkladı. Yapılan araştırma ve…