Diyanet İşleri Başkanı Erbaş DİTİB’li Gençlerle Buluştu

345 0

“DİTİB Gençlik Buluşması“ kapsamında DİTİB’li gençlere ‘Gençliğin Önemi’ni anlatan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, „Almanya’da dinimizi ve kültürümüzü temsil eden en güzel şekilde temsil eden nesil olmanızı istiyoruz. Bilimde, sanatta, ticarette, eğitim alanlarında varlık göstermek ve başarıya koşmak için gayret sarf etmelisiniz. Sizler şu an hayatınızın en güzel dönemi olan gençliğinizi yaşıyorsunuz“ dedi.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Gençlik Kolları, gençleri Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile buluşturdu.

Köln DİTİB Konferans Salonu’nda gerçekleşen buluşmaya, Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes, DİTİB Genel Başkan Vekili Ahmet Dilek’in yanı sıra DİTİB Yönetim kurulu üyeleri, dini danışma kurulu başkanları, eyalet birlikleri başkanları, gençlik ve kadın birlikleri başkanları ile bağlı cami derneklerinden çok sayıda genç katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Atasoy yaptı. DİTİB’in kuruluşundan bu zamana Almanya’da toplumsal bütünlüğe, barış ve hoşgörünün gelişmesine katkıda bulunan en büyük sivil toplum kuruluşu olduğuna vurgu yapan Atasoy, “Yıllar önce Almanya’ya gelen ve burayı vatan edinen büyüklerimiz ve dedelerimiz, Peygamberimiz ve ashabının yaptığı gibi yaşadıkları yerlerde ilk olarak malıyla, mülküyle, muhabbet ve sadakatiyle, her türlü zorluğa rağmen bıkmadan yorulmadan, ibadet aşkıyla mescitler inşa etmişlerdir. Kurulan bu camiler sadece ibadet mekânı olarak değil, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği, sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlendiği mekânlar haline gelmiş ve Hz. Nuh’un Gemisi fonksiyonunu üstlenmiştir” ifadelerini kullandı.

DİTİB teşkilatının sosyal barışın en büyük teminatı olduğunun altını çizen DİTİB Genel Başkan Vekili Ahmet Dilek, “Bundan önce olduğu gibi DİTİB, bundan sonra da olumlu, yapıcı katkılarını her zaman sunmaya devam edecektir. Cemiyetlerimiz maddi ve manevi, açık ve kapalı pek çok saldırıya uğramalarına rağmen, vakur, asil ve aklıselim duruşunu hiçbir zaman kaybetmemiş, müntesiplerini daima soğukkanlı olmaya davet etmiş; buna bağlı olarak cemiyetlerimiz aşırı ve radikal tesirlere karşı çocuklarının ve gençlerinin korunmasında üzerine düşeni yapmakta hiçbir zaman zafiyet göstermemiştir” dedi.

Dilek sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençlerimiz, pergel gibi, bir ayağı kendi kimlik ve inanç kökleriyle sabit, diğer ayağı ile de diğer kültür, inanç ve kimliklerle saygılı, hoşgörülü, açık ve dinamik bir ilişki kurmakta başarılı bir duruş sahibi olmuştur. Biz gençliğimizle iftihar ediyoruz. Güçlü ve özgüveni yüksek, manipülasyon ve provokasyonlara kapalı, her geçen yıl eğitim düzeyi ve entegrasyon kabiliyetini yükselten, toplumsal barış ve güvene duyarlı böyle bir gençliğe sahip bir teşkilatın bu topraklarda bulunmasından herkesin kıvanç ve gurur duyması gerektiğine inanıyoruz. Alkol, uyuşturucu, şiddet ve benzeri pek çok sorun alanlarından korunmuş bir gençlik DİTİB teşkilatlarının ve içinde yaşadıkları sokağın, mahallenin, şehrin ve topyekûn ülkenin en önemli kazancıdır. Bu yapıcı, olumlu anlamdaki gelişim ve dönüşüm kabiliyetiyle Almanya’nın nitelikli ve uyumlu bir parçası olduğunu gösterecek kabiliyettedir.

Bugün bu tabloda Türkiye ve Almanya’nın geleceğini gördüğünü belirten Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes özetle şöyle konuştu: “Bugün burada büyük bir heyecanla çok güzel bir gençler topluluğuyla bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Gençlerimiz, sizler buradaki toplumun geleceğisiniz. Sizlere bazı yükümlülükler de düşüyor. Çok iyi eğitim almamız gerekiyor, okullarınızda başarılı olmanız gerekiyor. Bunu yapabilirsek toplumda önemli yerlere gider, yaşadığımız topluma güzel ve faydalı hizmetler sağlayabilen bireyler olursunuz. Sizlerin hem Almanya’da hem de Türkiye’de bağlarınız var. Hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin kültürünü biliyor ve yaşıyorsunuz. Bu bir zenginliktir. Bu zenginliği kullanmak ve hayata geçirmek gerekiyor. Kimliğini ve kültürünü kaybeden insan yaşadığı topluma da faydalı olamaz. Sizler ayrıca iki toplum arasında birer köklü ve güçlü bir köprüsünüz. Bu köprünün işlevselliğinin sağlanabilmesi için köprü ayaklarının sağlam ve kuvvetli olması gerekir ki gerçek anlamda bir köprü olsun. DİTİB buradaki topluma verdiği hizmetlerle aslında Almanya’ya büyük hizmetler vermiş oluyor.  Gençlerimize verdiği eğitim, aşırı uçların toplumda yer etmesi için engelleyici çalışmaları ile buradaki topluma bağlılığı ve değerlere sahip çıkarak iki toplumun sağlam bir temel üzerinde gençliğine imkan sağlamaktadır. Son dönemlerde camilere ve Türk toplumuna yönelik saldırılar bizleri derinden üzmektedir. Bunlar aslında toplumu provoke etmek ve kışkırtmak amaçlı yapılan eylemlerdir. Toplumumuz da buna sağduyulu cevap veriyor, herhangi bir aşırılığa ve saldırıya girmiyor. Başkonsolosluk olarak bizler her zaman sizlerin yanınızdayız.”

Programda ayrıca, DİTİB Tasavvuf Musikisi Korosu ilahi ve kasideler seslendirdi. “Gençlik ve Cami”, “Uluslararası İlahiyat Programı” ve “DİTİB Gençlik Faaliyetleri”ni muhteva eden sinevizyonlar gösterildi.

“DİTİB Gençlik Buluşması“ kapsamında DİTİB’li gençlere ‘Gençliğin Önemi’ni anlatan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, „Sizlerin Almanya’da dinimizi ve kültürümüzü en güzel temsil eden nesil olmanızı istiyoruz. Bilimde, sanatta, ticarette, eğitim alanlarında varlık göstermek ve başarıya koşmak için gayret sarf etmelisiniz. Sizler şu an hayatınızın en güzel dönemi olan gençliğinizi yaşıyorsunuz. Gençliğinizi daha verimli hale getirmek sizin elinizdedir. Zamanın kıymetini bilmek, zamanı değerlendirmek de sizin elinizdedir. Şu an burada, bu topluluğun içinde yer almanız, bunun en açık göstergesidir” dedi.

Son zamanlarda Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde, İslam dinine karşı olumsuz bir imajın oluştuğu, İslam’ı temsil ettiğini söyleyen fakat İslam ile uzaktan yakından alakası olmayan, Kuran ve Sünnette hiçbir temeli bulunmayan bazı oluşumların ortaya koydukları tutum ve davranışların İslam toplumuna ve geleceğine ne kadar zarar verdiğine vurgu yapan Erbaş, “Özellikle katı, dışlayıcı, ötekileştirici, kaba, sert bir anlayış ve davranış biçimi, sosyal medyanın da yardımıyla dini bilgi ve yeterliliği olmayan gençleri ağına düşürmekte ve her birini rahmet dini İslam’ın gerçek mesajından uzaklaştırmaktadır. DİTİB teşkilatının gönüllü gençleri olarak sizlerin de yardımlarıyla bunu engellemek için daha fazla çaba göstermemiz gerektiğine inanıyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak biz, Kuran ve Sünnet’e dayalı sahih dini bilgiyi, din görevlilerimiz marifetiyle sizlerle buluşturmaya gayret gösteriyoruz. İşte bugün burada bu amacı gerçekleştirmek için sizlerle bir araya geldik.” ifadelerini kullandı.

Son günlerde Almanya’da cami ve kutsallara yapılan ırkçı saldırılarda bir artış olduğuna dikkat çeken Erbaş şöyle devam etti: “Kutsal mabetlere yapılan ırkçı saldırılara en güzel cevabı, sizler böylesi güzel programlarla, birlik ve beraberlik vurgularıyla, camilerimizde yürüttüğünüz faaliyetlerle en etkili bir şekilde cevap veriyorsunuz. Bizim dinimize göre hangi inanca ait olursa olsun mabetler dokunulmazdır. Buradan şunu da açıkça ifade etmek isterim. Camilerimize yapılan saldırılar bir an önce aydınlatılmalı ve bundan sonra da herhangi bir saldırı olmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Camiler, bir bölgede Müslüman neslin varlığına işaret eden en önemli sembollerdir. Bizler gittiğimiz şehirlerde bir cami, mescit görürsek, kendimizi huzurlu hissederiz. Sizler camilerimizden uzaklaşırsanız, mabetlerimize yapılan saldırılar amaçlarına ulaşmış olacaktır. Almanya’da bulunan camilerimiz sizlere emanettir. Sizlerin bu emaneti, hayatınız boyunca koruyacağınıza, camilerimizi imar edeceğinize, cemaat olarak ihya edeceğinize can-ı gönülden inanıyorum.”

Gençliğin önemine vurgu yapan Erbaş, şunları kaydetti: “Gençlik insan hayatının özel bir dönemidir. Heyecanlıdır. Enerjiktir. İdealisttir. Yaşlılar geriye dönük özlem duyar, gençler bazen önemini kavrayamadan tüketir. Gençlik milletler için en büyük zenginlik ve imkândır. Milletleri geleceğe taşıyacak heyecan ancak gençlerde vardır. Genç, Allah katında özel bir değere sahiptir. Kıyamet günü dehşetli bir zamanda Peygamber efendimizin yanında ve güvende olacak 7 grup insandan birisi de, Allah’a kulluk yapan gençtir. Bu bağlamda en önemli şey, insanın-gencin neyin peşinden gittiğidir. Allah’ın insan için, genç için koyduğu ölçüde, ırkın, coğrafyanın, statünün, zengin-fakir olmanın, şeklin, rengin fiziksel özelliklerin önemi yok, sadece takva önemlidir.

Almanya’da varlığın sürdürülebilmesine katkı sağlayacak hususları gençlerle paylaşan Erbaş şöyle devam etti: “Sizlere bakınca hepinizin Almancayı çok güzel bir şekilde öğrendiğinizi görüyorum. Ancak size de Almanca ile birlikte ana diliniz Türkçeyi de iyi bir şekilde öğrenmeniz tavsiyesinde bulunmam gerekiyor. Kendi dilinden uzaklaşan, ona yabancılaşan bir nesil maalesef kendi kültürüne ve milli, manevi değerlerine de yabancılaşır. Dil bizim olmazsa olmazımızdır, kırmızı çizgimizdir. Dilimizi kaybedersek kimliğimizi de kaybederiz. Kimliğimizi kaybedersek varlığımızı kaybederiz. İnancı olmayanın geleceği yoktur. İnancınızı sahih bilgiler üzerine bina etmelisiniz. İbadetleri asla ihmal etmeyin.

İdealiniz sadece kendinizle ilgili olmasın.

Avrupa’da yaşayan milletimize, Müslümanlara ve insanlığa hizmet etmeyi de idealinize dâhil ediniz. Hangi mesleğe sahip olmayı hedeflerseniz hedefleyin ama o mesleği aynı zamanda içinde yaşadığınız topluma ve insanlığa hizmet için yapma gayeniz de mutlaka olmalıdır. Karşılığını sadece Allah’tan bekleyerek İslam’a ve insanlığa hizmet etme gayesi uğrunda yaptığınız çalışmalar ibadettir. Bu matematik, fizik, coğrafya, lisan olsa da yine ibadettir. Niyetiniz Allah rızası ve insanlığa hizmet ise ders çalışırken aslında yaptığınız ibadettir. Okumak, farklı alanlarda bilgi sahibi olmak sürekli uğraşınız olsun. Bilgiye sahip olanlar dünyayı yönetir.

Gencin süsü güzel ahlakıdır.

En küçük davranışlarınızda bile, edep, nezaket ve zarafet olsun. Bütün imkânlarınızla bildiğiniz ve yaşadığınız güzelliklerin hayata taşınması için gayret edin. İyiliklerin çoğalması ve kötülüklerin azalması için gayret edin. Faydalı çalışmalara katılın ve destek olun. Almanya’da hal, hareket, tavır, bilgi ve birikimleri ile İslam’ı temsil eden siz değerli genç kardeşlerimden istirhamım, gönlünüzdeki bu heyecanı, kararlılığı ve azmi her daim canlı tutmanızdır. İçerisinde bulunduğunuz bu toplumda yaşadığınız ve yaşayacağınız olumsuzluklardan etkilenmemenizdir.”

Program, DİTİB gençlik kolları adına Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’a plaket ve çiçek takdim edilmesinin ardından İstanbul Fatih Camii İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetiyle sona erdi.

Ercüment Aydın / Köln

Related Post

Bıçak tehti ile gasp

Posted by - 26. Juni 2018 0
Almanya’nın Köln kentinde 34 yaşında ismi açıklanmayan kişi, bıçak ile tehtit edilip soyuldu. Üç kişi tarafından gerçekleştirilen sougun Pazartesi öğleden…