Çinli araştırmacılar, yapısı ve koşulları uzay istasyonuyla birebir aynı olan bir laboratuvarda aralıksız 180 gün kalmayı başardı. Üç erkek ve bir kadından oluşan uzay ekibi, Çin’in güneyinde yer alan Şenzen kentindeki yapay uzay istasyonunda yer çekimsiz ortamda ve dış dünyadan tamamen izole edilmiş olarak yaşadı.
Çin resmî haber ajansı Şinhua’ya konuşan projenin teknik sorumlusu Li Yinghui, deneyin “yüzde yüz bir başarıyla tamamlandığını” söyledi. Çinli bilim insanları, uzun süreli uzay yolculuklarındaki yaşam koşullarının yanı sıra dünyada izole olarak yaşamanın insan psikolojisi üzerindeki etkilerini de araştırdı.
Yerçekimsiz ortamda sebze yetiştirdiler
2 bin aday arasından seçilen uzay ekibi, deney süresince 370 metrekarelik kapalı bir alanda yaşadı. Burada suni bir bahçe oluşturularak, yer çekimsiz ortamda sebze de yetiştirildi. Ajansa açıklama yapan botanikçi Luo Jie “Ben ekibin çiftçisiydim. Aralarında domates, patates ve tahıllarından da olduğu 25 ayrı bitki çeşidi yetiştirdim” dedi. Uzay ekibinin tek kadın üyesi olan ve tıbbî araştırmalar yapan Tong Feizhou, başta uyku düzeni olmak üzere, mürettebatın uzay koşullarındaki sağlık durumunu gözlem altında tuttu.