DİTİB’de tezhip ve hat eserlerinin yer aldığı „Dualı Gömlekler Sergisi“ açıldı

484 0

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Köln Genel Merkezi’nde tezhip ve hat eserlerinin yer aldığı „Dualı Gömlekler Sergisi“ açıldı.

Köln DİTİB Merkez Camii Sergi Salonu’nda hat sanatçısı Dr. Mehmet Vanlıoğlu, tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu ve 15 kişilik çalışma grubu tarafından 26 eserle hazırlanan serginin açılışını; Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes, DİB Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen yaptı.

Tezhip ve hat sergisinin cami konseptine uygun olduğunu söyleyen DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, eserlere emek veren sanatçıları tebrik etti.

İslam medeniyetinin büyük bir medeniyete sahip olduğunu söyleyen DİB Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, medeniyet kendini yüceltirken eserleriyle yücelttiğini söyledi. Alemin bir ahenk üzerine yaratıldığını ifade eden Atalay, “Medeniyetin büyümesinde sanat çok önemli unsurdur. Kadim medeniyetimizde mimari, şiir, edebiyat alanlarının yanında hat ve tezhip sanatı da önemli yer tutar. Rabbimiz bu ahengi, bu nizamı yarattı ise, bizler buna inanan insanlar olarak medeniyetimizde O‘nun eserlerini gösterilmiş oluyoruz. Sanatçılarımızı ve çalışma ekibini tebrik ediyorum“ dedi.

Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes ise, serginin hem estetik açıdan hem de edebi açıdan ne kadar zengin bir kadim kültüre sahip olduğumuzun bir yansıması olduğunu söyledi.

Erciyes, „Bu sergide geleneğimizin ne kadar gelişmiş bir kültürel ve sanatsal birikim sahibi olduğunu görmüş oluyoruz. Kadim geleneğin yaşatılması ve bu güne aktarılması da çok önemli. Eseri günümüze taşıyan sanatçılarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum“ dedi.

“Dualı Gömlekler“ sergisi ile ilgili bilgi veren hat sanatçısı Dr. Mehmet Vanlıoğlu, bu çalışmanın tarihi bir aktarım olarak düşündüklerini ifade etti. Vanlıoğlu, “Kadim tarihte insanların bu eserleri ebced hesabı, ay güneş hesabı ile yapmadıklarını ve biz de bunu sanatsal olarak bu güne aktardık” dedi.

Tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu ise bu sergiyi hazırlarken çıkış noktasının şifa niyetiyle yazılan Kaside-i Bürde olduğunu ve bundan sonra farklı yerlerde sergiler planladıklarını söyledi.

Açılışı yapılan “Dualı Gömlekler“ Sergi 17 Şubat tarihine kadar gezilebilecek.

Ercüment Aydın / Köln

Related Post

KÖLN’DE MÜSİAD İFTARI

Posted by - 26. Mai 2019 0
Müsiad  Kuzey Ren Vestfalya (NRV) bölge başkanlığı Köln OPTİMUM  düğün salonunda  Kurumsal iftar yemeği verdi. Yemeğe MÜSİAD NRV Bölge Başkanı…

DİTİB, hain ve vahşi eylemleri lanetledi

Posted by - 15. März 2019 0
DDiyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Yeni Zelanda’da ibadet hâlindeki Müslümanları hedef alan terör saldırısına ilişkin basın açıklaması yaptı. DİTİB,…