DİTİB ev sahipliğinde düzenlenen ‘Lale Festivali’ başladı

209 0

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve MoscheeForum işbirliğinde bu yıl ilki düzenlenen “Lale Festivali”, fotoğraf sergisinin açılışıyla başladı.
Köln DİTİB Merkez Camii’nin 9 Haziran 2017 tarihinde ibadete açılışı üzerinden 5 yıl geçmesi vesilesiyle düzenlenen festival, cami avlusundaki saksılarda dikilen lalelerle renklendi.

Festivalin ilk günü “Yukarıya Bakış” konulu fotoğraf sergisinin açılışıyla gerçekleşti. Serginin açılışına DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Köln-Ehrenfeld İlçe Belediye Başkanı Volker Spelthann, Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, Köln Anakent Belediyesi Uyum ve Çeşitlilik Daire Başkanı Bettina Baum, Köln Anakent eski belediye başkanı Fritz Schramma, DİTİB yönetim kurulu üyeleri, birim personeli ile çok sayıda fotoğrafseven katıldı.

DİTİB için özel hazırlanan sergide hobi fotoğraf sanatçısı Karl-J. Gramann‘ın, Köln ve çevresindeki mabetlerin, otopark, eski belediye binası, tiyatro gibi ilgili alanlarda ince ve estetik mimari fotoğrafların “Yukarıya Bakış“ şeklinde dikkat çeken 50 eseri sergilendi.
Serginin açılışında MoscheeForum Direktörü Murat Şahinarslan “İslam Sanat ve Mimarisinde Lâle” konulu sunum yaptı. İnsan kültürünün bir parçası olarak lalenin keşfi, anlamı, sembolü, rengi, sanata ve edebiyata katkısı hakkında bilgi veren Şahinarslan, lalenin doğa güzelliği, kokusu ve renkleriyle insana dinamizm aşıladığını, Köln şehrinin kültürü ve buraya dair olan her şey laleyle harmanlandı bu sergide Köln Merkez Camii’nin de önemli bir sembol olduğunu söyledi.
Fotoğraf çekmeye karşı merakı olan 70 yaşındaki sanatçı Karl-J. Gramann’da, “Fotoğraf çekmek benim için çok değerli bir uğraş. Köln Merkez Camii’ne de fotoğraf çekmek için geldim, sonra da içlerinden seçtiklerimizle bu sergiyi açtık. Sergimizde farklı alanlarda ince ve estetik mimari fotoğraflara dikkat çekmek istedik“ dedi.
Merkez Cami Ehrenfeld semtinin sembolüdür
Merkez Camii’nin gerek mimarisi gerek güzelliğiyle semte açılan bir kapı ve sembolü haline geldiğini söyleyen Belediye Başkanı Volker Spelthann, “Bugün camide ilk cuma namazının kılınışının beşinci senesini kutluyoruz. Sizlerin neşesini ve gururunu çok iyi hissedebiliyorum. Bu cami Ehrenfeld’in bir parçası olduğu gibi artık Ehrenfeld semti de bu caminin bir parçasıdır. Ehrenfeld gibi mahalleler uyumun lokomotifidir. Lale Festivali kendinizi topluma açmaya yönelik bir proje olduğu için DİTİB’i bu adımından dolayı takdir ve tebrik ediyorum“ dedi.
Camiler hayatla dolu mekanlardır
Camilerin hayatla dolu mekanlar olduğunu ifade eden DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, camilerin birer sosyal ve kültürel merkez aynı zamanda şehirlerin kültürel ve sosyal mirasının bir parçası olduğunu söyledi.
Camiler ortak bir geleceğe yapılan yatırımdır
Camiler dün ile yarın arasında bir köprü, başarılı işbirliğine ve ortak bir geleceğe yapılan bir yatırım olduğunun altını çizen Türkmen, şöyle devam etti: “5 yıl önce bugün büyük bir sevinç günüydü. Bir hayata geçirme ve tamamlama günüydü. Özlem dolu bir gündü. Bir yere ulaşma günüydü. 9 Haziran 2017 tarihinde bu mabette ilk defa cemaatle Cuma namazımızı eda edebilmiştik. Yaklaşık 10 yıllık bir aradan sonra burası yeniden cami olarak kullanılabilir hale gelmişti. Köln‘lü Müslümanlar burada nihayet tekrar ibadet etme imkanı bulmuştu. Bu camiden nasıl bu kadar kısa bir sürede bu şehrin, bu mahallenin ve Köln halkının bir parçası olduğunu çok etkileyici bir şekilde görebiliyorum. Köln’deki ve Köln için yaptığımız hizmetlerimizden ve sunduğumuz çalışmalardan da görünebilmektedir. Bu cami etrafına ışık ve aydınlık saçtığı görebiliyoruz.”
Bu ibadet yeri herkese açık ve herkesi misafir eder
Merkez Camii’nde karşılıklı kabul, empati ve toplumsal barış için değerli ve vazgeçilmez hizmetler sunulduğunu belirten Türkmen, “Bu sorumluluğun bilincindeyiz ve çalışmalarımızda da her gün bu sorumluluğu yerine getirmeye çalışmaktayız. Bu sadece dini değil, her şeyden önce sosyal, toplumsal ve kültürel alanlar için de geçerlidir. Gerek ilham kaynağı, gerek kalbin iç huzura ve barışa ihtiyacı olduğunda, gerek gözünüzün estetik aradığında, gerekse de yakınlık ve şenlik ihtiyacı olduğunda Köln’lü hemşehrilerimizi ve ziyaretçilerimizi burayı keşfetmeye davet ediyorum. Cinsiyet, yaş, köken, dil, dünya görüşü ve dini ne olursa olsun. Burası herkese açık bir yerdir. Bu ibadet yeri herkese açıktır ve herkesi misafir eder” diye konuştu.
Daima bir DİTİB dostu kalacağım
Merkez Camii ile bağının çok güçlü olduğuna vurgu yapan Köln Anakent eski Belediye Başkanı Fritz Schramma da şöyle konuştu: “Cami karşıtlarına karşı birlikte omuz omuza vererek uzun mücadeleler ettik. Geçmişte nasıl ki sizlerin dostu olduysam gelecekte de daima bir DİTİB dostu kalacağım. Bunu bilmenizi isterim. Baraka mescitlerden çıkarak, sizlere yakışır bir cami inşa etmeniz tabi ki sizlerin hakkıydı. Artık bu cami herkes tarafından saygı görmekle birlikte, kabul de ediliyor. Zaman zaman yapıcı eleştirilerde bulunuyorum. Bu caminin kubbe mimarisini bir çiçeğin tomurcuğunun açması gibi görünüyor.”
Festivalin ilk günü, ney ve kanun solo konseriyle devam eden etkinlikte, Köln Sirki’nin dört saatlik sahne gösterisini özellikle çocuklar ilgi ve beğeniyle izledi.
Bu yıl ilki düzenlenen ve 9-12 Haziran tarihleri arasında 4 gün sürecek “Lale Festivali“nde tasavvuf musikisi konserleri, cam sanatı gösterileri, ebru yapımının yanı sıra çocuk oyun alanları, tanıtım ve Türk mutfağı stantları ile çocuklara özel sürprizler yer alacak.

Ercüment Aydın / Köln

Related Post

Gifhorn’da çoşkulu ‚Öğrenci Şöleni‘

Posted by - 25. Juli 2022 0
Aşağı Saksonya eyaleti Gifhorn beldesinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Selimiye Camii’nde ‚Öğrenci Şöleni‘ düzenlendi. Gifhorn DİTİB Selimiye…