DİTİB’de Solingen saldırısının kurbanları 30’uncu yılında anıldı

144 0
Spread the love

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Solingen kentinde, aşırı sağcılar tarafından kundaklama saldırısının 30. yıldönümü münasebetiyle, Köln DİTİB Merkez Camii’nde bir anma etkinliği düzenlendi.

Solingen’de 29 Mayıs 1993’te aşırı sağcıların kundakladığı evde hayatını kaybeden Genç ailesinden Saime Genç (1988-1993), Hülya Genç (1984-1993), Gülüstan Öztürk (1981-1993), Hatice Genç ( 1974-1993) ve Gürsün İnce (1965-1993) anısına düzenlenen anma programı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Anma etkinliğine katılan DİTİB Genel Sekreteri Eyüp Kalyon, Genç Ödülü sahibi ve eski Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Fritz Schramma ve Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) dönem sözcüsü Murat Gümüş yaptıkları konuşmada, olayda 5 evladını yitiren ve 30 Ekim 2022’de vefat eden Mevlüde Genç’i de anarak, “Mevlüde annenin büyük bir insanlık örneği göstererek sürekli barış, hoşgörü, kardeşlik, uzlaşı, karşılıklı saygı ve sevgi çağrısı yaptığı ve bu çağrısını, vefatına kadar 29 yıldır yinelidiği” sözlerini aktardı.

Anma etkinliğinin açılış konuşmasını yapan DİTİB Genel Sekreteri Eyüp Kalyon, “30 yıl önce bugün burada, bu yerde iki genç kadın ve üç kız için cenaze namazı kılındı. Onlar aşırı sağcı bir saldırının kurbanlarıydı. Acı içinde hayatlarını kaybettiler” hatırlatması yaptı.

Kundaklama saldırısının diğer kurbanlarını, ailelerini ve bu şehrin travma yaşayan vatandaşlarını da unutmak ve bu felakete yol açan siyasi ve toplumsal iklimden bahsetmek istemediğine dikkat çeken Kalyon, “Hükümetin tutumu unutulmaz. Devletin başarısız olduğu yerde bir dayanışma dalgası yaşandı. Aile yalnız bırakılmadı” dedi.

Bu sağcı terör eylemi, yakın Alman tarihinin ve ortak vicdanın bir parçası olduğuna vurgu yapan Kalyon, “Geçen yıl aramızdan ayrılan Mevlüde Genç anne, acısını, kaybını ve aynı zamanda böyle bir şeyin bir daha asla yaşanmaması konusundaki mutlak iradesini de hissettim. Mevlüde Genç, hayatımız boyunca bir insanlık, anlayış ve Allah’a tevekkülde rol modeli oldu ve bu ülkenin, Solingen şehrinin bir parçası oldu. Tüm kötülükleri büyük yürekliği ve insani değerleriyle dengeleyen Mevlüde anne bize şunları söyledi: ‘Kimse birbirini kırmasın, dostluk içinde yaşayalım ve geçmişe bakmayalım, önümüze bakalım, geleceğe bakalım’. Bu vesileyle geçen yıl vefat eden Mevlüde Genç anneye ve kundaklamada hayatını kaybeden 5 masum aile ferdine Allah’tan rahmet diliyorum. Allah onlara ve hepimize sabır ve güç versin” ifadelerini kullandı.

Mevlüde Genç’i yakınen tanıdığını ve tanımaktan da büyük onur duyduğunu dile getiren ‘Genç Ödülü’ sahibi ve eski Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Fritz Schramma, “Bu anma etkinliğini gelecekte de devam ettirmeliyiz. Mevlüde Genç’in defaatlerce söylediği gibi; nefret ya da intikam için değil, sevgi ve hoşgörüyü ummak istiyoruz. Nefrete, ayrımcılığa hep birlikte el ele karşı durmalıyız. Mevlüde Genç vefatından önce bana iki kitap hediye etti. ‘Bilge Ana Mevlüde Genç: Hayatı, Hayat Felsefesi ve Vasiyeti’isimli kitabının bir tanesini DİTİB’in kütüphanesine hediye ediyorum” diye konuştu.

Irkçılık, Müslüman, İslam ve yabancı düşmanlığı ile verilen mücadelenin her alanında devam ettirilmesi, hatta bu alanda vermiş olduğumuz mücadelenin üzerine daha da bir efor vererek mücadelesi gerektiğinin altını çizen Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) dönem sözcüsü Murat Gümüş’te, “Saldırıda hayatlarını kaybeden Hatice, Hülya Saime Genç, Gülistan Öztürk ve Gürsu İnce’yi anmak, özellikle Mevlüde annemizi de anmak bizim açımızdan sadece bir hüzün ve matem vesilesi olmaması gerek. Onları anarken aynı zamanda burada vermemiz gereken mücadelenin de aynı zamanda sembol isimleri olması gerekiyor ki; bu tür saldırılar, bu tür olaylar tekrar vuku bulmasın. Özellikle son yıllarda yaşanmış olan saldırılara baktığımızda NSU saldırıları, Münih’teki saldırı hafızamızda tazeliğini koruyor. Buradaki saldırılar gösterdi ki bu alanda verilmesi gereken mücadeleler henüz bitmedi. Hatta son zamanlarda bunların son yıllarda artış göstermiş olması bu alanda verilmiş olan mücadelenin maalesef beklenen sonuçları vermediğini çok net bir şekilde gösteriyor. Bundan hareketle bu alandaki mücadelemizi devam ettirmemiz gerekiyor. Bunlarla mücadele ederken diğer taraftan da farklı dinlerden, farklı ülkelerden buraya gelen insanların kabulünü, toplumsal kabulünü, hukuki kabulünü de güçlendirebilmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Merkez Camii’nde Mevlüde Genç ve Solingen faciasında yaşamını yitiren 5 aile ferdi için mevlid-i şerif okundu. Din görevlileri Adem Kemaneci ve Gökhan Uygun tarafından Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Etkinlik kapsamında DİTİB Merkez Camii ana giriş merdivenlerine Solingen faciasının 30. yıldönümünü hatırlatmak için 30 tane siyah renkte balon asıldı.

Ercüment Aydın / Köln

Related Post

KÖLN KONSOLOSU BİLGİLENDİRDİ

Posted by - 13. November 2018 0
Spread the loveİSKENDER GÜNGÖR Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri vatandaşları bulundukları ülkelerde  bilgilendiriyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşların vatandaşlık emeklilik,evlilik askerlik gibi konularda…