DİTİB’de “Selefilik Bağlamında Radikal Dini Akımlar” konulu konferans

108 0

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Berlin ve Hamburg Dini Danışma Kurulu’nun organizesinde “Selefilik Bağlamında Radikal Dini Akımların Genç Bireyler Üzerindeki Etkisi” konulu konferans verildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun rehberliğinde özellikle yurtdışında yaşanan ve karşılaşılan problemlere çözüm bulma gayesiyle ilki Hamburg ve Berlin şehirlerinde düzenlenen konferansa, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Avcu konuşmacı olarak katıldı.

“Selefilik Bağlamında Radikal Dini Akımların Genç Bireyler Üzerindeki Etkisi” temasıyla gerçekleştirilen konferanslar DİTİB Berlin Danışma Kurulu Başkanı Dr. Emre Şimşek ve Hamburg Danışma Kurulu Başkanı Osman Dikeç’in selamlama konuşmalarıyla başladı.

Katılımın yoğun olduğu konferanslara gençler büyük ilgi gösterdi.

Selef ve Selefilik kavramlarına açıklık getirerek sözlerine başlayan Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Avcu, günümüzde Selefilik kavramı üzerinden suistimallerin artarak oldukça tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.

Günümüzde İslam adına genellikle negatif hususların altına yerleştirildiği şemsiye bir kavram olarak gündemde yer alan ve hızlı bir yükseliş eğilimi gösteren Selefilik konusunun arka planının çok boyutlu olarak tahlil edilmesi zorunluluğu bulunduğunu vurgulayan Avcu, gençlerimizi bu tür yanlış zihniyet ve yorumların etkisinden uzak tutabilmenin yolunun sadece sahih ve doğru bilgi kaynakları üzerine tesis edilen bir din anlayışı ile mümkün olacaktır. DİB’nın yurtdışında büyük fedakarlıklarla yürüttüğü çalışmaların daha bilinir ve görünür olması noktasında her ferde büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti.

Avcu, konferans kapsamında “Almanya’da Selefiliği Ortaya Çıkaran Arka Plan, Almanya’da Selefilerde Görülen İnanç ve Davranış Özellikleri, Selefi Din Anlayışının Sorunları ve Vehhabiliğin Tarihçesi” başlıkları altında sunum yaptı.

Sunum sonrasında katılımcıların sorularıyla devam eden konferans, yaklaşık 3 saat sürdü.

Berlin DİTİB Eyalet Birliği tarafından Şehitlik Camii’nde organize edilen “Cami Rehberi Ol” programı katılımcılarını ziyaret eden Avcu, DİB olarak her zaman bu tür çalışmaları destekleyeceklerini ifade etti.

Ercüment Aydın / Köln

Related Post