Bilge Ana Mevlüde Genç, binler tarafından son yolculuğuna uğurlandı

301 0

Almanya’nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993’te ırkçılar tarafından kundaklanan evlerinde çıkan yangında ailesinin 5 ferdini yitiren Mevlüde Genç için Solingen’de cenaze töreni düzenlendi.

Bilge Ana Mevlüde Genç kundaklanan evinin önünde birlerce kişinin katıldığı cenaze namazıyla son yolculuğuna dualarla uğurlandı.

Cenaze namazına Mevlüde Genç’in eşi Durmuş oğulları Kamil ve Bekir ile Genç ailesinin fertleri, TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst, Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Başkonsoloslar Ayşegül Gökçen Karaarslan (Düsseldorf), Sezai Tolga Şimşir (Essen), Turhan Kaya (Köln), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, DİTİB Dini Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, DİTİB Genel Başkan V. Abdurrahman Atasoy’un yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda Türk ve Alman katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi’nin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan cenaze merasiminde duygulu anlar yaşandı.

Almanya için Mevlüde Genç’in örnek ve özel bir insan olduğunu söyleyen KRV Başbakanı Hendrik Wüst, Çocuklarını ve torunlarını kaybetmesine rağmen hayal bile edilemeyecek şekilde metanetli davrandığını, her zaman uzlaşmacı ve barışçıl bir insan olduğunu ifade etti.

Mevlüde Genç’i düzenleyecekleri ödül töreniyle anmaya devam edeceklerini belirten Wüst, „Kocaman bir kalbi olan örnek ve özel insan Mevlüde Genç’i ve yaptıklarını hiçbir zaman unutmayacağız“ dedi.

Çok üzgün olduğunu ifade eden Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach ise, “Mevlüde Genç’i insanı saran çok büyük kalpli birisi olarak tanıdığını söyledi. Kurzbach, Solingen şehri büyük bir değerini kaybettiğini ifade etti.

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Çağatay Kılıç ise Mevlüde Genç’in yaşadığı acıya rağmen Almanya’daki Türk toplumu ve Alman komşularına sevgiyi, beraberliği aşılamaya çalışan ve sürekli dile getiren, acısını yüreğine gömen, sevgi tohumu eken, sabrın çok farklı örneğini gösteren çok güzel bir insan olduğunu söyledi.

Mevlüde annenin her iki ülke arasındaki bağın da sonsuz temsilcisi olacağını dile getiren Kılıç, “Rabbim 29 sene önceki gibi acıları bir daha yaşatmasın. Umalım ki tüm nefret, yabancı düşmanlığı, ötekileştirme sevgiyle yok olsun. Ekilmiş olan sevgi tohumları yeşermeye başladı. Kendisi adına verilecek ödüller onun varlığını ve ortaya koyduğu sabrı gösterecek. Cumhurbaşkanı’mızın ve milletimizin duygularını paylaşmak için buraya geldik. “ ifadelerini kullandı.

Genç’in yaşadığı acıların kendisine cennetin kapılarını açmasını dileyen Kılıç, „Mevlüde anne yaşadığı ülkeden doğduğu topraklara son yolculuğu çıkıyor. Cenazesine herkes katıldı, bu ona olan sevginin tezahürüdür.“ diye konuştu.

Mevlüde annenin sadece Almanya’daki Türk toplumu için değil Almanya’da yaşan bütün insanlar için örnek bir insan olduğunu söyleyen Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ise, “Hepimiz için anneydi. Mevlüde anne 29 yıl önce bulunduğumuz mekânda 2 kızını 2 torununu ve bir yeğenini kaybetti. O büyük acıya rağmen ki doğal ölümle değil bir saldırıyla kaybetti. O büyük acıyı içine gömdü ve insanlık sevgisini öne çıkardı ve dost olalım demeden hiç vazgeçmedi” diye konuştu.

Cenaze merasiminde duygulu anlar yaşandı

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, “Bugün burada, yaşadığı derin acılara rağmen sağduyu ve sabırlı duruşunu asla kaybetmeyen örnek bir insanı, cefakâr bir anneyi son yolculuğuna uğurlamak üzere bir araya geldik. Çocukları, ciğerpareleri alevler içerisinde can vermesine rağmen; yakmanın, yıkmanın, kin ve nefretin değil; geride kalan o küllerin içerisine yeniden sevgi ve barış tohumları ekmenin sembolü olan Mevlüde annemize gani gani rahmet eylesin.” diyerek Bilge Anne Mevlüde Genç için helallik istedi ve cenaze namazını kıldırdı.

Son yolculuğu dualarla uğurlandı

DİTİB Dini Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey tarafından “Hayatı boyunca kendisine birçok ödül verilen Merhume annemize; hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği, hiçbir aklın hayal dahi edemediği cennetin muhteşem ödüllerini de nasip eyle Allah’ım!” yapılan duanın ardından, Bilge Anne Mevlüde Genç’in ailesi taziyeleri kabul etti.

Merasimin ardından Mevlüde Genç’in naaşı memleketi Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Mercimek köyünde defnedilmek üzere uçakla Türkiye’ye gönderildi.

Ercüment Aydın / Solingen

Related Post