Bergneustadt DİTİB Camii’nin iftar yemeğinde belde sakinleri buluştu

74 0

Almanya’nın Köln kenti yakınında Bergneustadt beldesinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii’nin verdiği iftar yemeği büyük ilgi gördü.

Bergneustadt DİTİB Merkez Camii’nin Belediye Kongre Merkezi’nde düzenlediği iftar yemeğine; Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Belediye Başkan Vekili Uwe Binner, Katolik Kilisesi Bölge Dekanı Chistoph Bersch, Caritas Direktörü Peter Rothausen’in yanı sıra şehir yönetiminden, çeşitli kilise topluluklarından, kreşlerden, okullardan, emniyet teşkilatından, yerel ve eyalet siyasetinden temsilciler ile çok sayıda davetli katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan iftar yemeğinin açılış konuşmasını Bergneustadt DİTİB Merkez Camii başkanı Fetin Karaca yaptı. Misafirleri selamlayan Karaca, Ramazan ayının dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma ayı olduğuna vurgu yaptı. Karaca ayrıca, Müslümanların Ramazan ayını idrak ederken, aynı zamanda Hıristiyanların da Paskalyayı kutladığını ifade etti.

Ramazan insani değerleri güçlendiren aydır

Ramazan’ın komşuluğu, dayanışmayı ve insani değerleri güçlendiren bir ay olduğunu ifade eden DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey de, “Ramazan’ın bağlılığı, güveni, merhameti, dayanışmayı, paylaşmayı ve katılımı sembolize eden bir aydır. Özellikle cami cemaatlerini bir araya getiren güzel bir gelenektir” dedi.

Bu yılki Ramazan ayına buruk duygularla girildiğini, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen deprem faciasından etkilendiğini dile getiren Kuzey, “Deprem bölgesinden gelen görüntüler bizleri derinden yaraladı. Enkaz altına kalan her bir kişi için dünya çapında gösterilen yardım ve mücadele hepimizi duygulandırdı. Ve bizelere yıkım, ölüm ve insanların yaşadığı ıztırap tek bir dünya topluluğu olduğumuzu gösterdi. Aynı zamanda kültür, din, dil ve etnik köken ne olursa olsun, birbirimize yardım eli uzatmak, umut ve güven olabilmek için bir vesile oldu. Bu inanılmaz büyüklükteki deprem bölgesinin hala dayanışmamıza, yardımımıza ve desteğimize ihtiyacı var. Bu bağlamda, DİTİB ailesi olarak Ramazan için “İftar ve Sahurumu Kardeşlerimle Paylaşıyorum” temalı bağış kampanyası gibi birçok yardım organizasyonu düzenlenmektedir. Empati kurma ve ihtiyaç sahipleri için bağışta bulunma isteği Ramazan ayında daha bilinçli yaşanır. Ramazan bize bunu hatırlatmakla kalmıyor, bizzat yaşatıyor. Bize ihtiyacın ne anlama geldiğini gösteriyor. Ramazan, herkesin kendi değerini ve yerini bulduğu güçlü, dayanışmacı bir toplum inşa etmeye çağırır. Ramazan’ın ruhu budur. Bu Ramazan, hep birlikte bir umut tohumu ekelim ki, soframızda, şehrimizde, ülkemizde, dünyada ve kalbimizde barış, birlik ve beraberlik büyüsün” ifadelerini kullandı.

Bağış kampanya çağrıları için Köln şehrine teşekkür ediyorum

Ramazan‘ın Müslümanlar için yılın en önemli ve en kutsal zaman dilimi olduğunu söyleyen Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, “Ramazan ayı hoşgörü ve alçak gönüllülük, merhamet ve şefkat, kardeşlik ve dayanışma zamanıdır. Türkiye ve Suriye’de meydana gelen şiddetli depremler, hayatını kaybeden insanlar ve dünyanın dört bir yanından çeşitli sivil toplum kuruluşlarından gelen ve gelmeye devam eden destek takdire şayan dayanışma örneğidir. Şirketler, dernekler, kulüpler, özel şahıslar, yetkililer, okullar, kreşler yardım kampanyaları başlattı, nakdi yardımların yanı sıra gıda malzemesi bağışları toplandı. Mümkün olan tüm ulaşım araçları kullanıldı. Karayolu, demiryolu ve hava taşımacılığı ve Köln/Bonn Havalimanı’nda adeta “hava köprüsü” kuruldu. DİTİB bu yardım çalışmasına büyük destek sundu. Federal, eyalet ve yerel düzeydeki yetkililerden büyük destek ve empati gördük. Özellikle yardımlaşma ve dayanışma adına düzenlenen sayısız bağış kampanya çağrıları için Köln şehrine teşekkür ediyorum. Her yardım önemlidir. Bu nedenle depremden etkilenen insanlara yardım etmek için her şeyi birlikte yapmaya devam edelim. Çünkü; dünyanın savaşlar, hastalıklar ve ekonomik krizlerle boğuştuğu bu zor zamanlarda insanların bir arada olması daha da önem kazanıyor” diye konuştu.



Bergneustadt Belediye Başkan Vekili Uwe Binner, Katolik Kilisesi Bölge Dekanı Chistoph Bersch, Caritas Direktörü Peter Rothausen’de yaptıkları konuşmalarda, Müslüman ve Hristiyanların Ramazan ve Paskalya öncesi oruç tutmaları gibi farklılıklar yerine benzerlikler üzerinde durarak, iftar sofrasına katılmaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

Cami kadınlar kolu tarafından büyük emek sarf edilerek hazırlanan iftar menüsü misafirlere sunuldu. Ezanın okunması ile birlikte oruçlar açıldı.

Ercüment Aydın/ Köln

Related Post

Karga pasaport çaldı

Posted by - 8. Januar 2017 0
Karga pasaport çaldı. Birçok insanın gözü önünde cereyan eden hadiseyi, cep telefonun kamerasına pasaport sırasında bekleyen kişiler çekti. Rusya sınır…