ALMANYA’DA IG METAL SENDİKASI İŞÇİLERİ GREVE ÇAĞIRDI

502 0

Almanya genelinde metal ve elektrik sanayinde çalışan emekçiler uyarı grevine çağrıldılar.  3,9 milyon emekciyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri, İG Metall sendikası ve işveren sendikası arasında 15 Kasım’dan beri devam ediyor.

Köln Ford Fabrikasında uzun yıllardır işci temsilciliği yapan Metin Şirin verdiği mülakatta şunları söyledi. “Bu gün itibariyle (1 Şubat perşembe) günü Köln FORD fabrikası dahil Almanya genelinde yapılan 24 saatlik uyarı grevlerine, 100 farklı fabrikada yaklaşık 125.000 IG metal çalışanı katıldı. Bu 24 saatlik grevler yarın da yine tüm Almanyada yaklaşık 150 farklı firmada devam edecek.”dedi Şirin sendikanın işverenden yıllık %6 ücret zammı artışı istediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü.
“İsteye bağlı olarak haftalık çalışma sürelerinin iki seneye kadar 28 saate düşürülmesi talebi var. Burada amaç 14 yaşından küçük çocukların yetiştirilmesine katkı sağlamak ya da aile içinde sağlık sebebiyle bakıma muhtaç olanlara bakım imkanı vermek.
Ayrıca çalışma saatinin kısalmasından kaynaklanan ücret kaybının 200 euro işveren tarafından karşılanması.
Yine firmalarda meslek eğitimi  yapan gençlerin sınav günleri ücretli izinli sayılmaları ve süresiz işe alınmaları.
Eski doğu eyaletlerinde bu sektörde çalışan emekçilerin ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi gibi taleplerinin karşılanmaması sonucu,  uyuşmazlıkla sonuçlanan bir sözleşme süreci yaşanıldı” dedi.Metin Şirin konuşmasını şöyle sürdürdü.

GREVİN BAYERN EYALETİNE ZARARI 18 MİLYON

İşveren sendikası işçi sendikalarının yıllık %6 zam isteğine önce %2 daha sonra %3 teklifinde bulundular. Tabii ki bu teklif sendikamız tarafından reddedildi. Daha sonra yapılan görüşmelerde işveren sendikaları bu defa 27 aylık uzun bir  süre için %6.8 zam teklifi yaptı.  Bu teklifte işçi Sendikası’nın isteklerinin altında kaldığı için yine reddedildi. Bundan dolayı İG Metall Sendikası Almanya genelinde 24 saatlik grev  kararı  aldı ve bu karar şuan tüm metal ve elektro sektöründe uygulanıyor.”
Öte yandan işveren sendikaları bu grevlerden dolayı maddi kayba uğradıklarını ifade eden Şirin sözlerini şöyle sürdürdü.” Sadece Bayern Eyaletinde Çarşamba günü yapılan grevlerden firmaların yaklaşık 18 milyon euro zarara uğradığı,  Bayern  işveren sendikası tarafından açıklandı. Ayrıca bazı firmalar maddi zararlarının karşılanması için,
İG Metall  İşçi Sendikası’na dava açmaya hazırlandıklarını duyurdular.” dedi.

Related Post

Makedonya vatandaşı Arben hafız oldu

Posted by - 11. August 2020 0
Baden eyaleti Rheinfelden şehrinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Alperenler Camii’nde Makedonya vatandaşı Arben Djmeaili için hafızlık merasimi…